Žalioji japoniška arbata Gyokuro (玉露)
Žalioji arbata Gyokuro yra sodriai žalios spalvos, stipraus aromato, natūraliai švelniai saldaus skonio. Arbatoje gausu vitaminų ir kitų žmogaus organizmui naudingų maistinių medžiagų.
Siūlome paragauti rūšinę Gyokuro Yamecha (jap. k. 八女茶, pažodžiui verčiant į lietuvių kalbą – „aštuonių moterų arbata“) žalią arbatą. Yamecha yra vertinama kaip pati geriausia rūšinė žalia arbata visoje Japonijoje. Pastaroji arbata yra auginama Yame regione, Fukuoka prefektūroje, kuri yra pietinėje Japonijos Kyushu saloje.
Gyokuro arbatos krūmai auginami ypatingomis sąlygomis. Siekiant vartotojams pateikti aukščiausios kokybės žalią arbatą, pavasarį žalios arbatos krūmo lapeliai yra uždengiami šiaudais arba specialiai surištomis nendrėmis tam, kad būtų apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Tai savo ruožtu leidžia tinkamai vystytis jauniems žalios arbatos krūmo lapeliams, t.y. lapeliai išlieka minkšti. Kitas svarbus aspektas yra tas, jog tokiu būdu auginamoje žalioje arbatoje natūraliai padaugėja žmogaus organizmui naudingos teanino medžiagos.
Teaninas – tai unikali žaliojoje arbatoje randama amino rūgštis. Kaip ir minėta, ji gaunama iš specialiai prižiūrėtų arbatos krūmo lapelių. Teaninas organizme keliauja tiesiai į smegenis, kur stimuliuoja alfa bangų atsiradimą, sukurdamas atsipalaidavimo ir ramybės būseną. Kartu teaninas mažina nuovargį, stresą, blogą nuotaiką, nerimą, baimę ir įtampą.
Žinant, kad žaliojoje arbatoje yra daug kofeino, buvo tiriama, kodėl išgėrus arbatos iš žaliosios arbatos krūmų, augusių netiesioginiuose saulės spinduliuose, nebuvo jaučiami kofeinui būdingi požymiai. Tokiu būdu atrasta amino rūgštis L-teaninas ir nustatyta, kad būtent ji sumažina stimuliuojantį kofeino poveikį.