10 įdomių faktų apie grikius ir jų naudingas savybes:
- Istorija: Grikių istorija siekia daugiau nei 6000 metų atgal, ir tai yra vienas iš seniausių žmonių auginamų augalų.
- Kilmė: Grikiai pradėti auginti pietvakarių Azijoje, taip pat buvo populiarūs Kinijoje, Mongolijoje, Tibete ir Indijoje.
- Nepriklauso kvietiniams: Grikių sėklos nepriklauso grūdams (tokie kaip kviečiai, ryžiai ar kukurūzai), o yra nepriklausomos sėklos.
- Be glitimo: Grikių miltai neturi glitimo, todėl grikiai yra puikus pasirinkimas žmonėms, turintiems celiakiją ir netoleruojantiems glitimo.
- Aukštas baltymų kiekis: Grikiuose yra gana daug baltymų, svarbių organizmo statybinėms funkcijoms.
- Vitaminai ir mineralai: Grikiuose yra įvairių vitaminų ir mineralų, įskaitant B vitaminus, geležį, magnį ir fosforą.
- Antioksidantai: Jie yra turtingi antioksidantais, kurie gali padėti organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais ir apsaugoti nuo ląstelių pažeidimų.
- Didelis skaidulų kiekis: Grikiuose yra daug skaidulų, kurios skatina virškinimą ir palaiko žarnyno sveikatą.
- Grikių sėklos: Grikių augalas turi žalios spalvos sėklas, kurios gali būti naudojamos gaminant įvairius patiekalus arba šiam augalui sėti.
- Energijos šaltinis: Grikiuose yra įvairių angliavandenių, kurie suteikia organizmui ilgalaikės energijos. Tai gali būti naudinga sportuojantiems ar aktyviai gyvenantiems žmonėms.