Ruošiamės Užgavėnėms blynu receptai 7pack
Ruošiamės Užgavėnėms + blynų receptai

Šiemet Užgavėnės minimos vasario 13 d., tad liko jau mažiau nei savaitė pasiruošti!
Su kuo jums asocijuojasi ši šventė? Greičiausiai su blynais ir kaukėmis… Visgi tradicijos kur kas gilesnės – kodėl jų neprisiminus? O kartu, žinoma, pasidalinsime pora gardžių Užgavėnėms subalansuotų receptų.

Neturi pastovios datos

Užgavėnės minimos nuo seniausių laikų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje bei už jos ribų (prisiminkime garsiuosius Venecijos ar Rio de Žaneiro karnavalus). Ši šventė simbolizuoja atsisveikinimą su žiema ir pavasario pasitikimą. Užgavėnės kasmet minimos antradieniais, likus lygiai septynioms savaitėms iki šv. Velykų. Siautulingai paminėjus Užgavėnes prasideda susikaupimo laikotarpis – Gavėnia.

Senosios tradicijos

Užgavėnės kadaise vadintos Ragučio švente. Tądien būdavo dirbami tik lengvi darbai, nes tikėta, kad antraip teks sunkiai triūsti visus metus. Daug dėmesio skirta maisto gaminimui, valgymui. Prisikimšus pilvus ateidavo metas triukšmingoms pramogoms. Buvo nevalia sėdėti namuose! Žmonės važinėjo rogėmis bei vežimais, keliaudavo pas toliau gyvenančius giminaičius. Tikėta, kad judėjimas prikvies gyvybinę energiją, atneš gerą derlių. Bandyta kuo dažniau išvirsti iš rogių, nes tai laikyta sėkmės ir geros sveikatos simboliu. Tikėta, kad šurmulys ir juokas išvaro visas žiemos negandas ir pažadina motiną Žemę.

Užgavėnės neatsiejamos nuo kaukių

Senovėje jas gamino iš medžio žievės, kailių, net gyvulių kaukolių, vėliau imtas naudoti kartonas ir kitos šiuolaikinės medžiagos. Stengtasi, kad kaukės būtų juokingos, stebinančios, todėl veido bruožai daromi hiperbolizuoti: didelės nosys, plačios burnos, kreivi dantys, pasišiaušę plaukai ir pan. Tradiciniai Užgavėnių personažai: ožys, lokys, gervė, arklys, vėliau jais tapo ir velniai, raganos, čigonai, žydai. Vyrai persirengdavo moterimis, o šios – vyrais. Persirengėliai keliaudavo nuo vienų prie kitų namų durų, linksmindavo žmones, krėsdavo jiems pokštus ir už tai prašydavo kokio nors atlygio. Privalomi du personažai – Lašininis ir Kanapinis bei tarp jų būtinai įvykstanti kova. Lašininis simbolizuoja sotumą, tad būna storas, apsivilkęs kailiniais, dažnai riebaluotu smakru ir su mėsos gabalu rankoje, kartais su kiaulės kauke. Kanapinis jo priešingybė – liesas, apdriskęs, su lazda rankose. Nors Lašininis atrodo stipresnis, visuomet laimi Kanapinis – tai simbolizuoja pavasario pergalę prieš žiemą.

Be abejo, pačiame Užgavėnių dėmesio centre visuomet atsiduria Morė (žinoma ir kitais vardais, pvz., Kotrė, Raseinių Magdė, Globėja, Motinėlė ir kt.). Ji simbolizuoja vaisingumo deivę ir šventės pabaigoje yra sudeginama ant laužo (kai kuriuose Lietuvos regionuose būdavo skandinama ar užkasama po sniegu) – tam, kad vėliau atgimtų. Jos pelenai seniau barstyti ant dirbamų laukų, kad derlius būtų geresnis. Tikima, kad Morės deginimas padeda atsikratyti per metus susikaupusių blogybių. Maisto kultas

Pasibaigus Užgavėnėms prasideda iki šv. Velykų trunkantis pasninkas, tad per šią šventę maistui nuo seno skiriamas ypatingas dėmesys. Tradiciškai ruošti labai sotūs, riebūs patiekalai ir valgyta net 9-12 kartų – kad jėgų užtektų visiems metams!

Tradiciniai Užgavėnių valgiai yra ne tik blynai, bet ir spurgos, šaltiena, šiupinys ir kt. Visgi blynai iki šių dienų yra šios šventės karaliai. Neatsitiktinai – apvali jų forma siejama su apsauginiu ratu nuo piktųjų dvasių, o kartu tai yra grįžtančios saulės simbolis.


7Pack komanda siūlo išbandyti šiuos sočius ir gardžius blynų receptus:

Avižiniai su grybais
4 porcijos
100 g – 289 kcal
Ruošti 1 val.

  • 150 g avižinių dribsnių
  • 300 ml pieno
  • 80 g džiovintų baravykų (ar kitų mėgstamų grybų)
  • Svogūnas
  • Aliejaus kepti
  • 150 g kvietinių miltų
  • 2 kiaušiniai
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

GAMINIMAS

Avižinius dribsnius užpilti pienu ir palikti 30 min. išbrinkti.
Grybus užpilti verdančiu vandeniu – tiek, kad apsemtų. Irgi palikti 30 min., kad suminkštėtų.
Svogūną smulkiai supjaustyti, apkepti įkaitintame aliejuje. Kai suminkštės, sudėti smulkintus grybus, pagardinti druska, pipirais ir pakepti dar 10 min.
Miltus persijoti, įmaišyti kiaušinius, mirkytus dribsnius, kepintus grybus, pagal skonį papildomai pagardinti druska ir pipirais. Jeigu tešla pernelyg tiršta, papildomai įpilti pieno. Iškeptus blynelius rekomenduojama patiekti su grietine arba grybų padažu.

Bananiniai be miltų
4 porcijos
100 g – 279 kcal
Ruošti 20 min.

  • 4 gerai prinokę bananai
  • Pusė gerai prinokusio avokado
  • 4 kiaušiniai
  • Šaukštas sėlenų
  • Šaukštas nesaldinto riešutų sviesto
  • Druskos pagal skonį
  • Aliejaus kepti

GAMINIMAS

Visus ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Iš jos keptuvėje su įkaitintu aliejumi iškepti blynelius. Gardu su grietine, jogurtu, trintomis uogomis, vaisiais.


Smagių Užgavėnių jums linki 7Pack komanda.

Leiskite mums prisidėti prie jūsų gyvenimo būdo gerinimo. Subalansuokite savo mitybą ir pasirūpinkite savo organizmo našumu pasirinkdami vieną iš 7pack mitybos planų .

Būkite sveiki ir laimingi!
7pack.lt – Tavo subalansuotos mitybos partneris

  • Krepšelis tuščias