Lieknėjimo mitai ką iš tikrųjų reikia žinoti 7pack
Lieknėjimo mitai: ką iš tikrųjų reikia žinoti?

Lieknėjimas yra populiari tema, tačiau jį dažnai gaubia daugybė mitų ir klaidingų supratimų. Pradėsime nuo 10 pagrindinių lieknėjimo mitų ir tiesų, kuriuos reikėtų žinoti:

1. MITAS: Valgymas po 18 valandos lemia svorio priaugimą.

TIESA: Nėra mokslinių įrodymų, patvirtinančių, kad valgymas po tam tikros valandos tiesiogiai lemia svorio priaugimą. Svarbiausia yra bendras suvartotų kalorijų kiekis ir jų sudeginimas per parą, o ne konkreti valgymo valanda. Valgymas vėlai gali turėti įtakos tik tuo atveju, jei vėlai valgydamas žmogus dažnai pasirenka kaloringą maistą arba persivalgo.

2. MITAS: Angliavandeniai storina.

TIESA: Angliavandeniai patys savaime nėra „storinančios“ medžiagos. Svarbu suvokti, kokius angliavandenius renkamės. Rafinuoti, perdirbti angliavandeniai, kaip baltas cukrus ar balta duona, gali sukelti staigius cukraus lygio kraujyje svyravimus, o tai gali lemti persivalgymą. Tačiau sudėtiniai angliavandeniai, tokie kaip viso grūdo produktai, vaisiai ir daržovės, yra svarbūs sveikai mitybai ir gali padėti kontroliuoti svorį.

3. MITAS: Griežtos dietos yra geriausias būdas numesti svorio.

TIESA: Griežtos, mažai kalorijų turinčios dietos gali lemti greitą svorio mažėjimą, tačiau jos dažnai yra nesubalansuotos ir sunkiai išlaikomos ilgą laiką. Tokios dietos gali sukelti medžiagų apykaitos sulėtėjimą, raumenų masės praradimą, energijos trūkumą ir netgi sveikatos sutrikimus. Ilgalaikiam svorio valdymui yra svarbiau laikytis subalansuotos mitybos ir palaikyti sveiką gyvenimo būdą.

4. MITAS: Praleidus pusryčius, galima numesti svorio.

TIESA: Pusryčių praleidimas gali lemti per didelį alkį vėliau dienos metu, dėl ko dažnai žmonės persivalgo ar renkasi nesveikus užkandžius. Tyrimai rodo, kad reguliariai pusryčiaujantys žmonės dažniau pasiekia ir išlaiko sveiką svorį. Svarbu užtikrinti, kad pusryčiai būtų maistingi ir subalansuoti.

5. MITAS: Visi riebalai yra blogi.

TIESA: Organizmui reikalingi tam tikri riebalai, ypač nesočiosios riebalų rūgštys (pvz., omega-3), kurios yra būtinos sveikatai palaikyti. Riebalai padeda pasisavinti tam tikrus vitaminus ir suteikia energijos. Svarbu vengti perdirbtų trans-riebalų ir riboti sočiųjų riebalų suvartojimą, bet sveikų riebalų (pvz., avokadų, alyvuogių aliejaus, riešutų) įtraukimas į dietą gali būti naudinga.

6. MITAS: Gali numesti svorio koncentruojantis į tam tikrą kūno dalį.

TIESA: „Vietinė riebalų deginimo“ teorija nėra paremta moksliniais įrodymais. Riebalų praradimas vyksta visame kūne tolygiai ir priklauso nuo bendro kalorijų deficito. Fizinis aktyvumas ir tinkama mityba padeda sumažinti bendrą kūno riebalų kiekį, o ne tik tam tikroje vietoje.

7. MITAS: Svorio metimui reikia vengti užkandžių.

TIESA: Svarbu pasirinkti sveikus užkandžius, o ne visiškai jų vengti. Sveiki užkandžiai, kaip vaisiai, daržovės, riešutai ar jogurtas, gali padėti palaikyti energijos lygį ir užkirsti kelią persivalgymui pagrindinių valgių metu.

8. MITAS: Reikia valgyti mažiau, kad numestum svorio.

TIESA: Svarbiau yra pasirinkti kokybišką maistą nei mažinti jo kiekį iki minimumo. Valgant sveiką, daug maistinių medžiagų turintį maistą, tokį kaip daržovės, vaisiai, liesa mėsa ir grūdai, galima sukurti kalorijų deficitą nejausdamas nuolatinio alkio.

9.MITAS: Papildai yra būtini svorio metimui.

TIESA: Dauguma svorio metimo papildų neturi mokslinių įrodymų, pagrindžiančių jų veiksmingumą. Be to, kai kurie gali turėti šalutinį poveikį. Sveikai mitybai ir reguliariam fiziniam aktyvumui pakanka natūralių maisto šaltinių, be papildomų priemonių.

10. MITAS: Vienintelis svarbus dalykas lieknėjant – kalorijos.

TIESA: Nors kalorijų suvartojimo ir išlaidų balansas yra svarbus, svorio metimas taip pat priklauso nuo hormonų, miego kokybės, streso lygio ir fizinio aktyvumo. Visapusis požiūris į sveikatą yra gerokai svarbesnis nei vien tik kalorijų skaičiavimas.

Lieknėjimas taip pat dažnai siejamas su maisto papildų vartojimu. Papildai lieknėjimui gali būti patrauklūs, nes jie dažnai reklamuojami kaip greitas ir lengvas būdas numesti svorio. Tačiau prieš pradedant juos vartoti, svarbu suprasti jų galimus privalumus ir pavojus.

Maisto papildų teikiami privalumai:

Potencialus metabolizmo skatinimas: Kai kurie papildai, pvz., turintys kofeino ar žaliosios arbatos ekstrakto, gali laikinai padidinti metabolizmo greitį ir padidinti energijos sunaudojimą. Tai gali padėti sudeginti daugiau kalorijų.

Apetito mažinimas: Papildai, kurių sudėtyje yra gliukomanano ar konjako miltelių, gali padėti sumažinti alkio jausmą. Šios medžiagos sugeria vandenį ir išsiplečia skrandyje, dėl ko galima ilgiau jaustis sotesniam.

Pagerėjusi riebalų oksidacija: Papildai su L-karnitinu ar konjuguota linolo rūgštimi (CLA) gali padėti riebalus paversti energija, nors šių medžiagų veiksmingumas dažnai priklauso nuo fizinio aktyvumo ir bendros mitybos.

Patogumas ir paprastas naudojimas: Papildus lengva įtraukti į kasdienę rutiną, jie dažnai būna patogioje formoje – tabletės, milteliai ar kapsulės.

Maisto papildų sukeliami pavojai:

Nepatikrintas efektyvumas: Daugeliui lieknėjimo papildų trūksta griežtų mokslinių tyrimų, patvirtinančių jų veiksmingumą.

Šalutinis poveikis ir sveikatos rizika: Kai kurie papildai gali sukelti šalutinį poveikį, pvz., virškinimo sutrikimus, galvos skausmus, nemigą ar nervingumą (ypač jei jų sudėtyje yra kofeino ar kitų stimuliuojančių medžiagų).

Sąveika su vaistais: Papildai gali sąveikauti su tam tikrais vaistais. Pavyzdžiui, greipfrutų ekstraktas gali sąveikauti su cholesterolio ar kraujospūdžio vaistais, o kai kurios vaistažolės gali padidinti arba sumažinti vaistų veiksmingumą.

Reglamentavimo trūkumas: Daugelis maisto papildų nėra griežtai reguliuojami, o tai reiškia, kad produktų sudėtis gali skirtis nuo etiketėje nurodytos.

Priklausomybė nuo papildų: Kai kurie žmonės gali tapti priklausomi nuo lieknėjimo papildų ir manyti, kad jie yra vienintelis būdas numesti svorio. Tai gali atitraukti nuo sveiko gyvenimo būdo ir ilgalaikių sprendimų, tokių kaip subalansuota mityba ir reguliari fizinė veikla.

Dehidratacija ir mineralų disbalansas: Kai kurie papildai veikia kaip diuretikai (pvz., kofeinas ar dervažolės), kurie gali sukelti padidintą šlapimo išsiskyrimą ir dehidrataciją. Tai gali lemti elektrolitų disbalansą ir sukelti sveikatos problemų.

Ką reikėtų žinoti prieš vartojant papildus lieknėjimui?

  • Pasitarkite su specialistu
  • Rinkitės kokybiškus produktus
  • Atkreipkite dėmesį į sudėtį
  • Sekite organizmo reakcijas

Lieknėjant, visgi dažniausiai yra akcentuojamas vanduo, kuris yra esminis komponentas visų gyvybinių procesų organizme. Tačiau egzistuoja ir daug klaidingų supratimų apie tai, kaip vanduo veikia svorio mažėjimą. Štai keletas mitų ir faktų apie vandens svarbą lieknėjant.

5 Mitai apie vandens vartojimą lieknėjant

  1. „Kuo daugiau vandens, tuo greičiau krenta svoris“
  2. „Vanduo, vartojamas vienas, gali sumažinti svorį“
  3. „Reikia būtinai išgerti 8 stiklines vandens per dieną“
  4. „Karštas vanduo gerina riebalų deginimą“
  5. „Vanduo tiesiogiai tirpdo riebalus“

Faktai ir vandens nauda lieknėjant

  • Padeda kontroliuoti apetitą: Geriamas vanduo gali padėti sumažinti apetitą ir išvengti persivalgymo. Dažnai mūsų smegenys gali klaidingai interpretuoti troškulį kaip alkį, todėl prieš valgį išgertas stiklinė vandens gali padėti jaustis sotesniems ir sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį.
  • Pagerina medžiagų apykaitą: Vanduo gali padėti šiek tiek padidinti kalorijų deginimą. Kai kurie tyrimai rodo, kad išgėrus 500 ml šalto vandens, medžiagų apykaita gali padidėti apie 30% per 30–40 minučių, nes organizmas turi sunaudoti energiją, kad sušildytų vandenį iki kūno temperatūros.
  • Skatina riebalų metabolizmą: Vanduo padeda organizmui atlikti riebalų skaidymo procesus, leidžiant paversti riebalus energija. Nepakankamas vandens kiekis gali sulėtinti šį procesą.
  • Mažina skysčių sulaikymą: Kai organizmui trūksta vandens, jis gali pradėti kaupti skysčius kaip atsargą, kas sukelia patinimus. Reguliariai geriant pakankamai vandens, šis procesas yra subalansuotas, ir organizmas mažiau linkęs laikyti skysčius.
  • Skatina geresnę treniruotės kokybę: Geriant pakankamai vandens, galima padidinti ištvermę ir sumažinti nuovargį, taip padidinant treniruotės efektyvumą.
  • Pakeičia kaloringus gėrimus: Vartojant vandenį vietoj kaloringų gėrimų, tokių kaip sultys, gaivieji gėrimai ar alkoholis, galima sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.

Maisto papildai gali suteikti daug privalumų, o vandens svarba – nepaneigiama lieknėjant ir gerai sveikatai palaikyti. Tačiau tai nėra stebuklingos priemonės svoriui mažinti. Svarbu atskirti faktus nuo mitų ir pasikliauti moksliniais įrodymais pagrįstomis rekomendacijomis. Sveikas svorio valdymas yra kompleksinis procesas, kuriame svarbu subalansuota mityba, fizinis aktyvumas, pakankamas poilsis ir emocinė gerovė.


Leiskite mums prisidėti prie jūsų gyvenimo būdo gerinimo. Subalansuokite savo mitybą ir pasirūpinkite savo organizmo našumu pasirinkdami vieną iš 7pack mitybos planų.

Būkite sveiki ir laimingi!
7pack.lt – Tavo subalansuotos mitybos partneris

  • Krepšelis tuščias