Kas penktas pasaulio gyventojas susiduria su maisto netoleravimu, o kas dešimtas – su maisto alergija. Deja, bėgant metams šie skaičiai auga. Kas tai per negalavimai ir kodėl jie atsiranda?
Ne vienas ir tas pats
Dažnai klaidingai manoma, kad maisto netoleravimas ir maisto alergija yra tas pats reiškinys. Iš tiesų tai du skirtingi sveikatos sutrikimai, nors jų simptomai gali būti panašūs. Maisto netoleravimas nėra susijęs su imunine sistema, tai yra cheminė reakcija, kurią lemia tam tikrų fermentų trūkumas organizme. Nors tai gali sukelti nemalonių pojūčių, gyvybei pavojus įprastai nekyla. Maisto alergija yra imunologinė reakcija, kai imuninė sistema sureaguoja į tam tikrus maiste esančius baltymus. Nors jie organizmui visiškai nepavojingi, imuninė sistema juos klaidingai identifikuoja kaip toksiškus ir pradeda kovą. Alergija gali sukelti labai įvairius simptomus, kartais net pavojų gyvybei, kuomet išprovokuojamas anafilaksinis šokas.
Kaip atpažinti?
Tiek maisto netoleravimas, tiek maisto alergija gali sukelti panašius simptomus. Visgi maisto netoleravimo atveju jie dažniau nepasireiškia staiga, gali atsirasti po paros ar net vėliau, ilgai vartojant tam tikrus maisto produktus. Įprastai maisto netoleravimas išprovokuojamas tik suvalgius tam tikrą netoleruojamo maisto kiekį, kuris priklauso nuo konkretaus žmogaus. Alerginė reakcija kyla greitai bei ūmiai, kartais tam pakanka kelių minučių ir visai menkučio alergeno kiekio.
Dažniausi maisto netoleravimo simptomai:
- Bendras silpnumas
- Nervingumas
- Drebulys
- Prakaitavimas
- Padažnėjęs širdies ritmas
- Padažnėjęs kvėpavimas arba jo sutrikimai
- Galvos skausmas, migrena
- Viduriavimas
- Pykinimas
- Odos deginimo pojūtis
- Spaudimo jausmas veide, krūtinėje
Dažniausi maisto alergijos simptomai:
- Bėrimas, dilgėlinė
- Užgulusi nosis
- Čiaudulys
- Apsunkęs kvėpavimas ar net dusulys
- Tinimas (lūpų, akių, liežuvio, veido ar kt.)
- Deginimo jausmas burnoje
- Pilvo skausmas
- Pykinimas, vėmimas
SOS: anafilaksinė reakcija!
Maisto alergija (kaip ir bet kuri kita) gali sukelti gyvybei pavojingą būseną – anafilaksinę reakciją, kuri, laiku nesuteikus pagalbos, gali peraugti į anafilaksinį šoką. Anafilaksinė reakcija vystosi labai greitai, todėl ją atpažinti ir imtis reikiamų priemonių svarbu nedelsiant. Įspėjantys simptomai:
- Labai stiprus liežuvio, gerklės ar kitoks tinimas.
- Kvėpavimo sistemos pažeidimai: apsunkęs kvėpavimas, dusulys, stipriai užkimęs balsas, nuolatinis kosulys, švokštimas.
- Galvos svaigimas ar net sąmonės praradimas.
- Stiprus pykinimas, vėmimas, viduriavimas, intensyvūs pilvo skausmai.
Nors tokie simptomai gali pasireikšti ir esant paprastai alerginei reakcijai, anafilaksinės reakcijos atveju jie kur kas ūmesni, grėsmingesni. Ištikus anafilaksiniam šokui prie viso to staiga krinta arterinis kraujospūdis ir gali būti labai greitai pažeidžiami gyvybiškai svarbūs organai. Todėl būtina skubi pirmoji pagalba.
Pagrindinis gydymo būdas – adrenalino injekcija. Todėl anafilaksinių reakcijų turėję žmonės turėtų su savimi nešiotis gydytojo išrašytą adrenalino injektorių. Vaistas suveikia per kelias sekundes nuo suleidimo ir simptomai netrukus nuslopsta. Esant poreikiui gali būti suleidžiama antra dozė. Net ir sušvirkštus adrenalino, net kai jis veikia, būtina kviesti greitąją medicinos pagalbą.
Dažniausi kaltininkai
Tiek maisto netoleravimą, tiek alergiją gali sukelti bet kurie maisto produktai. Dažniausi netoleravimo kaltininkai yra pieno produktai (dažnai tinka be laktozės), grūdinės kultūros, kiaušiniai, šokoladas, citrusiniai vaisiai, braškės, vynas (ypač raudonas), maistas su daug sintetinių priedų (ypač aromato ir skonio stiprikliu E621). Maisto alergiją dažniausiai išprovokuoja riešutai, kiaušiniai, karvės pienas, kviečių produktai, jūros gėrybės, soja ir jos gaminiai. Įtariant maisto netoleravimą arba alergiją, reikėtų apsilankyti pas gydytoją, kuris paskirs reikiamus sveikatos tyrimus, patvirtinsiančius arba paneigsiančius diagnozę. Jeigu diagnozė patvirtinta, specialūs kraujo tyrimai parodys, kurie maisto produktai sukelia nepageidaujamas organizmo reakcijas. Tai labai svarbu prevencijai ir gydymui!
Kaip su tuo gyventi?
Dalis vaikų maisto alergijas gali išaugti, visgi tai labiau maloni išimtis nei taisyklė. Kitais atvejais problema lydi visą gyvenimą. Tiek maisto netolerancijos, tiek alergijos atvejais pagrindinis gydymas yra tas pats – netoleruojamų produktų vengimas ir eliminavimas iš raciono. Tai reiškia, kad žmogui turi būti sudarytas individualus mitybos planas, padėsiantis atsisakyti pavojingų produktų ir pakeisiantis juos kitais, kurie užtikrins, kad būtų gaunama visų būtinų maistinių medžiagų, palaikoma visavertė mityba. Ypač budrūs turėtų būti alergiški žmonės, nes net visai nedidelis produkto pėdsakas maiste gali sukelti alerginę reakciją. Todėl labai svarbu atidžiai skaityti maisto gaminių sudėtį, domėtis patiekalų sudėtimi restoranuose, svečiuose. Tiesa, maisto netoleravimo atveju būna, kad kurį laiką eliminavus netoleruojamus maisto produktus vėliau organizmas kuo puikiausiai juos priima.
Leiskite mums prisidėti prie jūsų gyvenimo būdo gerinimo. Subalansuokite savo mitybą ir pasirūpinkite savo organizmo našumu pasirinkdami vieną iš 7pack mitybos planų.
Būkite sveiki ir laimingi!
7pack.lt – Tavo subalansuotos mitybos partneris