mityba netoleruojant laktozes
Mityba be laktozės

Pirmą kartą apie laktozę pradėta kalbėti 1619 m., kai italas Fabrizio Bartoletti piene atrado ypatingą medžiagą, kurios nėra kituose produktuose. 1780 metais švedų chemikas Carlas Wilhelmas Scheelis šią medžiagą identifikavo kaip pieno cukrų. Šio disacharido (laktozės) yra tiek karvės (4-6%), tiek moterų (5-8%) piene. Be to, pieno cukrus susidaro kaip šalutinis produktas sūrio gamybos procese. Tyrimų duomenimis, net apie 70% suaugusiųjų neturi pakankamai laktazės – virškinimo fermento, kuris padeda virškinti pieno cukrų (dar žinomą kaip laktozė). Tai gali sukelti laktozės netoleravimą. Daugelis apie tai paprasčiausiai net nežino.

Kas yra laktozės netoleravimas?

Pieno produktai tinka ne visiems. Šiandien laktozės netoleravimas (arba laktazės trūkumas) yra gana dažnas reiškinys – būklė, kai žmonės, netoleruojantys laktozės, negali visiškai suvirškinti piene esančios laktozės. Dėl to pavalgius ar pavartojus pieno produktų atsiranda viduriavimas, dujų kaupimasis ir pilvo pūtimas.

Liga, dar vadinama laktozės malabsorbcija, nėra pavojinga gyvybei, tačiau gali išprovokuoti nepakankamą maistinių medžiagų pasisavinimą ir virškinimo sutrikimus, tokius kaip baltymų, riebalų ir angliavandenių apykaitos sutrikimai, mineralinių mikroelementų praradimas ir sutrikusi vitaminų apykaita. Jau net nekalbant apie tai, kad jos simptomai gali būti labai nepatogūs.

Laktozės (arba pieno cukraus) netoleravimas pasireiškia žmonėms, kurių enterocitai negamina pakankamai fermento – laktazės. Pastaroji reikalinga organizmui virškinant ir pasisavinant laktozę.

Paprastai laktazė paverčia pieno cukrų į du paprastus cukrus – gliukozę ir galaktozę, kurie absorbuojami į kraują per žarnyno gleivinę.

Jei jums trūksta laktazės, maiste esanti laktozė persikelia į storąją žarną, o nėra perdirbama ir absorbuojama. Tuomet storojoje žarnoje normalios bakterijos sąveikauja su nesuvirškinta laktoze, sukeldamos laktozės netoleravimo požymius ir simptomus.

Yra du laktozės netoleravimo tipai:

1. Pirminis laktozės netoleravimas

Tai yra labiausiai paplitęs laktozės netoleravimo tipas. Esant pirminiam laktozės netoleravimui, laktazės gamyba smarkiai sumažėja jau ankstyvoje vaikystėje, todėl suaugus tampa sunku virškinti pieno produktus. Pirminis laktozės netoleravimas yra genetiškai nulemtas, kuris pasireiškia nemažai daliai afrikiečių, azijiečių ar ispanų protėvių žmonių. Ši būklė taip pat paplitusi tarp Viduržemio jūros ar Pietų Europos protėvių.

Įprastai mažiems vaikams pieną pakeičiant kitu maistu, jų laktazės gamyba sumažėja, bet išlieka pakankamai didelė, kad suvirškintų pieno produktų kiekį įprastoje suaugusiųjų mityboje.

2. Antrinis laktozės netoleravimas

Ši laktozės netoleravimo forma atsiranda, kai plonoji žarna sumažina laktazės gamybą po ligos, traumos ar operacijos, susijusios su plonąja žarna. Ligos, susijusios su antriniu laktozės netoleravimu, yra celiakija, bakterijų dauginimasis ir Krono liga. Gydant pagrindinį sutrikimą galima atkurti laktazės lygį, tačiau tai gali užtrukti.

Todėl labai svarbu nustatyti priežastį, dėl kurios sumažėjo laktazės sintezė.

Kaip pasireiškia laktozės netoleravimas?

Kai kurie žmonės, netoleruojantys laktozės, negali visiškai vartoti pieno produktų. Nuo to blogėja ne tik bendra jų savijauta, bet ir žarnyno mikroflora, nes organizmas laktozę suvokia kaip svetimkūnį. Vis gi, yra ir žmonių, kurie gali gerti pieną ir pieno turinčius produktus, tačiau nedideliais kiekiais.

Laktozės netoleravimo simptomų pasireiškimai gali būti nuo vidutinio sunkumo iki sunkių formų. Tai priklauso nuo to, kiek laktazės gamina plonosios žarnos liaukos. Jei nepakankamai apdorota laktazė, patenka į storąją žarną, tai gali sukelti diskomfortą.

Pagrindiniai netoleravimo simptomai, atsirandantys praėjus 30min. (kartais 2val.) suvalgius produkto su laktoze, yra šie:

  • pilvo pūtimas;
  • pilvo skausmas ar pilvo diegliai;
  • ūžimas skrandyje;
  • per didelis dujų kiekis;
  • viduriavimas;
  • pykinimas ir vėmimas.

Norint išsiaiškinti, ar šie simptomai netapo reakcija į laktozę, pieną ir pieno produktus kurį laiką reikėtų išbraukti iš mitybos. Jei simptomai išnyksta, šių produktų vartojimą galima atnaujinti nedideliais kiekiais ir stebėti, ar simptomai atsinaujina, ar ne.

Kaip atpažinti laktozės netoleravimą?

Jei išgėrę stiklinę pieno kažkada jus pykino, tuomet yra mažai tikėtina, kad netoleruojate laktozės. Jei pykinimas ir diskomfortas atsiranda nuolat išgėrus pieno, ledų ar pieno produktų – didelė tikimybė, kad jūsų organizmas netoleruoja laktozės.

Kitas žingsnis yra laktozės netoleravimo tipo nustatymas – kraujo tyrimas, parodantis ar nėra žymenų, rodančių paveldimą polinkį arba nešiojimą.

Kaip koreguoti savo mitybą, jeigu jums nustatytas laktozės netoleravimas?

Pirmiausia reikia pasirūpinti, kad organizmas gautų pakankamai kalcio. Kalcis yra būtinas vaikams, paaugliams, nėščioms moterims ir moterims menopauzės laikotarpiu.

Yra daug ne pieno produktų, kuriuose yra kalcio, pavyzdžiui:

  • brokoliai, lapiniai kopūstai, ropės, špinatai, salierai;
  • sardinės, tunas, lašiša (įskaitant konservuotą);
  • sojos produktai (pienas, tofu ir sojos pupelės);
  • migdolai, sezamas, lazdyno riešutai, graikiniai riešutai, žemės riešutai;
  • džiovinti abrikosai, razinos, moliūgų ir saulėgrąžų sėklos.

Taip pat rekomenduojama vartoti kalcio papildus. Kad kalcis pasisavintų, organizmui reikia vitamino D3, kurio yra sojos piene, aliejuje, riebioje žuvyje, kiaušinių tryniuose, avižiniuose dribsniuose ir kepenyse.

Žinodami, jog netoleruojate laktozės, turėtumėte atsisakyti pieno, grietinėlės, kondensuoto pieno, ledų – produktų, kuriuose yra didžiausias laktozės kiekis. Šiuos produktus galima vartoti arba be laktozės (jie parduodami daugelyje parduotuvių), arba paruoštus su sojų ar kitu augaliniu pienu.

Kefyras, jogurtai, varškė, rūgpienis, fermentuotas keptas pienas, sviestas, kietieji sūriai – galėtų būti įtraukti į mitybą. Šiuose produktuose yra mažai laktozės, kuri rūgimo procese virsta pieno rūgštimi.

Įdomu: kietieji sūriai skirstomi pagal brandinimo laipsnį – kuo ilgiau sūris brandinamas, tuo mažiau jame lieka pieno cukraus. Kietuose ir pusiau kietuose sūriuose (šveicariškuose, čederio ir kt.) laktozės yra dar mažiau. Svarbu paminėti, kad kuo didesnis riebalų kiekis produkte, tuo mažiau jame yra laktozės.

Taigi, ne visi produktai yra griežtai draudžiami. Vis gi, esant vienodam laktazės trūkumo laipsniui skirtingiems žmonėms, simptomai (ypač viduriavimas, vidurių pūtimas ir pilvo skausmas) pasireiškia skirtingai. Pagrindinis rodiklis yra jūsų savijauta. Jei suvalgius pieno produktų su laktoze atsiranda pilvo pūtimo simptomų, sunkumas pilve, kitą kartą geriau neprovokuoti organizmo ir susilaikyti nuo tokių produktų vartojimo.

Laktozė maisto pramonėje

Svarbu atsiminti, kad maisto pramonėje laktozė naudojama daugelio maisto produktų gamyboje. Be pieno produktų, laktozės dažnai yra dešrelėse, fasuotose sriubose, jau paruoštuose padažuose, šokolade ir kakavos milteliuose. Jis naudojamas klampumui, skoniui ir naudojimo patogumui padidinti. Laktozė dažnai yra gruzdintų bulvyčių, konditerijos gaminių ir kepinių sudedamoji dalis. Ji taip pat naudojama ir farmacijoje. Tai vienas pagrindinių skonių komponentų, skonio stipriklių, saldiklių. Todėl atidžiai perskaitykite produktų ir vaistų etiketes.

Laktozės pašalinimas iš patiekalų restoranuose ir kavinėse yra sudėtingas ir ganėtinai brangus dalykas dėl keleto priežasčių:

  1. Būtina atskirti patiekalų su laktoze gamybą nuo patiekalų be laktozės gamybos. Tai reiškia, kad tam turi būti atskira vieta, gamybos įranga, personalas ir t.t. Pavyzdžiui, tokius patiekalus kaip sūrio pyragas, varškės apkepas, lazanija ir kt. tuo pačiu metu neįmanoma pagaminti ir su laktoze, ir be laktozės. Visa tai labai padidina gamybos kaštus.
  2. Žaliavos be laktozės yra brangesnės.
  3. Patiekalų su paprasto pieno produktais įvairovė yra didžiulė ir jie yra mėgstami žmonių. Kartais sudėtinga surasti tinkamas alternatyvas pvz. sūriams.

Jei nerimaujate dėl laktozės netoleravimo simptomų siūlome pasitarti su gydytoju. Jie gali atsirasti dėl įvairių priežasčių, ypač dėl uždegiminių žarnyno ligų.

Ir nepamirškite, kad net gydytojui nustačius laktozės netoleravimą, nebūtinai turite atsisakyti savo mėgstamų patiekalų – paprastus pieno produktus tiesiog galite pakeisti į pieno produktus be laktozės ir toliau mėgautis savo mėgstamais varškėčiais ar salotomis su fetos sūriu.

Atidžiai klausykite savo kūno ir likite sveiki kartu su 7pack!

7PACK komanda

  • Krepšelis tuščias