Vitaminas B1, dar žinomas kaip tiaminas, yra vandenyje tirpus vitaminas, atliekantis gyvybiškai svarbų vaidmenį energijos apykaitoje ir būtinas tinkamam nervų sistemos funkcionavimui. Norint išlaikyti gerą savijautą ir užkirsti kelią atitinkamiems sutrikimams, būtina geriau pažinti šios maistinės medžiagos svarbą organizme.
Vitaminas B1: Funkcijos ir Nauda
Energijos apykaita. Vitaminas B1 atlieka pagrindinį vaidmenį paverčiant angliavandenius energija. Tai yra kelių fermentų, dalyvaujančių gliukozės metabolizme, kofaktorius, padedantis organizmui gaminti ATP (denozino trifosfatas) molekules – ląstelių energijos pagrindą.
Nervų funkcija. Tiaminas yra labai svarbus tinkamam nervų sistemos funkcionavimui. Jis padeda palaikyti nervų sveikatą ir palaiko nervinių signalų perdavimą.
Raumenų darbas. Pakankamas vitamino B1 kiekis yra būtinas normaliam raumenų susitraukinėjimui, taip pat koordinacijai palaikyti. Jis palaiko normalų bendrą fizinį pajėgumą.
Širdies ir kraujagyslių sveikata. Tiaminas padeda palaikyti normalią širdies veiklą. Trūkumas gali sukelti širdies ir kraujagyslių sistemos problemų, įskaitant širdies padidėjimą ir nepakankamumą.
Rekomenduojama mitybos norma
Amžiaus grupė | Vitamino B1 rekomenduojama mitybos norma (miligramais per dieną) |
Kūdikiai (iki 6 mėnesių) | 0,2 mg/d |
Kūdikiai (7-12 mėnesių) | 0,3 mg/d |
Vaikai (1-3 metai) | 0,5 mg/d |
Vaikai (4-8 metai) | 0,6 mg/d |
Vaikai (9-13 meų) | 0,9 mg/d |
Paaugliai (14-18 metų) | 1,2 mg/d |
Suaugusieji | 1,2 mg/d |
Nėščios moterys | 1,4 mg/d |
Žindančios moterys | 1,4 mg/d |
Ligų prevencija
Tiamino trūkumas gali sukelti nervų pažeidimus, pasireiškiančius skausmu, dilgčiojimu ir tirpimu galūnėse.Taip pat jis yra būtinas angliavandenių metabolizmui. Jo trūkumas gali sukelti energijos trūkumą, nuovargį, anoreksiją ir svorio kritimą. Tiamino trūkumas gali sukelti psichinius simptomus, tokius kaip depresija, dirglumas, atminties praradimas ir dėmesio sutrikimai.
Širdies ir kraujagyslių ligos
Kardiomiopatija – Tiaminas padeda išlaikyti normalią širdies raumens funkciją, užkirsti kelią širdies išsiplėtimui ir pagerinti širdies veiklą pacientams su širdies nepakankamumu.
Vitaminas B1: Šaltiniai
Vitamino B1 yra įvairiuose kasdien vartojamuose maisto produktuose. Ypač gausu viso grūdo gaminiuose, liesoje mėsoje, kepenyse, ankštinėse kultūrose, riešutuose, sėklose. Taip pat yra špinatuose, lapiniuose kopūstuose bei kitose žaliose lapinėse daržovėse. Dar vienas natūralus šaltinis – mielės. Prekybos vietose galima rasti ir tiaminu papildomai praturtintų maisto produktų.
Maisto produktas | Vitamino B1 kiekis (miligramais) |
Kepenys (vištienos, 100 g) | 0,20 |
Antiena (keptos kepenys, 100 g) | 1,1 |
Vištiena (keptos antienos, 100 g) | 0,2 |
Kumpis (troškinti, 100 g) | 0,6 |
Moliūgų sėklos (kiaušiniai, 100 g) | 2,31 |
Vitaminas B1: Trūkumo ir Perdozavimo Rizika
Vitamino B1 trūkumas gali atsirasti dėl nepakankamo tam tikrų maisto produktų vartojimo, itin griežtos dietos, besaikio alkoholio gėrimo, taip pat ir tam tikrų sveikatos sutrikimų, pvz., kepenų ligų, lėtinio viduriavimo. Ankstyvieji tiamino trūkumo požymiai gali būti nuovargis, dirglumas, prastas apetitas ir raumenų silpnumas. Norint išvengti negrįžtamos žalos, būtina laiku papildyti šios maistinės medžiagos atsargas organizme. To nepadarius gali išsivystyti beriberis. Ši liga gali paveikti arba širdies bei kraujagyslių sistemą (drėgnas beriberis), arba nervų sistemą (sausas beriberis). Ilgainiui gali išsivystyti sunkus neurologinis sutrikimas – Korsakovo psichozė, o blogiausiu atveju net ištikti koma ar mirtis.
Vitaminas B1 paprastai laikomas saugiu net ir didelėmis dozėmis, nes jis tirpsta vandenyje, o jo perteklius išsiskiria su šlapimu. Tačiau itin didelės maisto papildų dozės gali sukelti neigiamą poveikį, nors tokie atvejai yra reti. Perdozavimas gali išprovokuoti alergines reakcijas, pasireiškiančias niežuliu, dilgėline, tinimais. Taip pat virškinimo sutrikimus.
Išvada
Vitaminas B1 yra gyvybiškai svarbi maistinė medžiaga, būtina energijos apykaitai, nervų funkcijai ir bendrai sveikatai. Subalansuota mityba, kurioje gausu nesmulkintų grūdų, liesos mėsos, ankštinių daržovių, gali padėti išvengti šio vitamino trūkumo ir su tuo susijusių sveikatos problemų. Nors tiaminas paprastai yra saugus ir gerai toleruojamas, svarbu laikytis rekomenduojamų dozių ir nepiktnaudžiauti maisto papildais.
Informacijos šaltiniai:
Medical New Today (lankytasi 2024 ):
https://www.medicalnewstoday.com/articles/219545
National Library of Medicine (lankytasi 2024 06 24):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10568373/
Harvard T. H. Chan School of Publc Health (lankytasi 2024 06 24):
https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/vitamin-b1/
Metropolis the Pathology Specialist (lankytasi):