Sėklose yra visos pradinės medžiagos, būtinos vystytis augalui. Todėl jos yra labai maistingos ir neįprastai vertingos žmogaus organizmui. Kurios pačios sveikiausios ir kurias verta įtraukti į kasdienį racioną?
Linų sėmenų sėklos
Dar Hipokratas linų sėmenis vadino šventu augalu nuo visų ligų. Juose gausu baltymų, gerųjų riebalų rūgščių, maistinių skaidulų, vitaminų ir mikroelementų. Pirmiausiai linų sėmenys labai vertinami dėl teigiamo poveikio virškinimui, slopina žarnyno uždegimus, gelbsti užkietėjus viduriams, varginant refliuksui. Šiose sėklose gausu omega 3 riebalų rūgščių, kurios itin svarbios gerai kraujotakai, širdžiai, smegenų veiklai. Kasdien suvartojant iki šešių šaukštų linų sėmenų blogojo cholesterolio kiekis per mėnesį nukrenta net iki 18 %. Taip pat mažėja pakilęs kraujospūdis. Šios sėklos mažina ir vėžio riziką, gelbsti sergant migrena. Kadangi jose gausu antioksidantų, stiprinama imuninė sistema, mažėja alergijų rizika. Linų sėmenis patartina vartoti sergant kvėpavimo takų ligomis, net astma. Tinka diabetikams, nes reguliuoja cukraus lygį kraujyje – pakanka suvalgyti du šaukštus kasdien. Moterys šias sėklas vertina, nes jos lengvina priešmenstruacinį sindromą, mėnesinių sukeltą diskomfortą. Taip pat palaiko odos, nagų, plaukų sveikatą ir grožį.
Maistinė vertė (100 g): 486,4 kcal, riebalų – 42 g, iš kurių sočiųjų 2,9 g, angliavandenių – 4,1 g, iš kurių cukrų 0,7 g, skaidulinės medžiagos – 24,4 g, baltymų – 23 g, druskos – 0,2 g.
Ispaninio šalavijo sėklos
Mažos, bet galingos, ne veltui vadinamos supermaistu. Ispaninio šalavijo sėklos sugeria iki 12 kartų daugiau vandens nei pačios sveria, todėl geba stipriai išbrinkti, o tai jas valgant užtikrina sotumo jausmą, todėl padeda mesti svorį. Jose gausu maistinių skaidulų, kurios taip pat padeda užtikrinti sotumą, gerina žarnyno veiklą, palaiko sveiką žarnyno mikrobiotą, mažina vidurių užkietėjimo riziką. Ispaninio šalavijo sėklos yra puikus kalcio, magnio, fosforo šaltinis, todėl naudingos kaulams, dantims. Tai ir omgea-3 riebalų rūgščių šaltinis, todėl stiprina širdį, kraujotaką, mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, slopina lėtinius uždegimus. Šios sėklos labai naudingos diabetikams, mat padeda reguliuoti gliukozės lygį kraujyje, netgi mažina II tipo cukrinio diabeto riziką. Įdomu, kad ispaninio šalavijo sėklos pastebimai didina fizinį pajėgumą ir tai žinojo dar actekai, duodavę šio supermaisto savo kariams. Galiausiai ispaninio šalavijo sėklos padeda puoselėti ne tik sveikatą, bet ir grožį, nes lėtina odos senėjimą ląsteliniame lygmenyje.
Maistinė vertė (100 g): 464 kcal, riebalų 34 g, iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 3,3 g, angliavandenių 0,9 g, iš kurių cukrų 0,9 g, baltymų 20 g, druskos 0,01 g.
Kanapių sėklos
Kanapių sėklos yra puikus augalinių baltymų šaltinis, jose yra visų žmogaus organizmui būtinų amino rūgščių. Jos labai vertinamos dėl jose esančios folio rūgšties, kuri būtina naujų ląstelių gamybai, jų regeneracijai, taip pat protinei veiklai, emocinei sveikatai. Dėl šių savybių kanapių sėklos itin naudingos laukiantis, nes padeda sklandžiai vystytis vaisiui. Apskritai jos labai vertingos moterims, mat mažina PMS, menopauzės simptomus, palaiko geležies pusiausvyrą organizme. Kanapių sėklose gausu magnio, kuris ne tik palaiko raumenų funkciją, bet ir būtinas nervų sistemai, mažina nuovargį, galvos skausmus. Mažoje saujelėje kanapių sėklų yra visa reikalinga šio mikroelemento dozė. Dar viena svarbi kanapių sėklose esanti medžiaga – manganas. Jis dalyvauja cholesterolio bei insulino apykaitoje, būtinas sklandžiai kepenų, inkstų, kasos veiklai. Taip pat palaiko sąnarių sveikatą. Įrodyta, kad manganas lėtina senėjimą, ypač odos. Jau po kelių savaičių reguliariai vartojant kanapių sėklas matomas akivaizdus skirtumas odoje – tampa elastingesnė, skaistesnė. Kadangi šiose sėklose yra ir cinko, jos gerina ir nagų bei plaukų būklę.
Maistinė vertė (100 g): 460 kcal, riebalų 32 g, iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 3,2 g, angliavandenių 7,4 g, iš kurių cukrų 7,4 g, baltymų 20 g, druskos 0,1 g.
Moliūgų sėklos
Vienos dažniausiai vartojamų sėklų. Puikus antioksidantų šaltinis, o pastarieji slopina lėtinius uždegimus, saugo ląsteles nuo pažaidos, kenksmingo aplinkos poveikio. Reguliariai vartojamos moliūgų sėklos netgi mažina onkologinių ligų (ypač skrandžio, krūtų, plaučių ir prostatos vėžio) riziką. Taip pat lėtinamas organizmo senėjimas bei atitolinamos įvairios senatvinės ligos. Moliūgų sėklose yra panašiai kaip moteriški hormonai veikiančios medžiagos fitoestrogenų, todėl jos labai naudingos menopauzės amžiaus moterims, slopina varginančius simptomus ir mažina su menopauze susijusių ligų, pvz., osteoporozės, riziką. Kadangi moliūgų sėklos yra puikus omega 3 riebalų šaltinis, jos teigiamai veikia širdį, kraujotaką, nervų sistemą, smegenis. Įrodyta, kad padeda reguliuoti kraujospūdį, širdies ritmą, mažina blogojo ir didina gerojo cholesterolio kiekį. Taigi mažėja infarkto, insulto rizika. Šios sėklos naudingos ir diabetikams, nes mažina gliukozės lygį kraujyje. Šias sėklas į savo racioną turėtų įtraukti ir tie, ką vargina nemiga, nes jose esančios veikliosios medžiagos (ypač triptofanas) padeda lengviau užmigti, kokybiškiau pailsėti naktį. Moliūgų sėklose esantis cinkas padeda triptofaną versti serotoninu, kuris dažnai vadinamas laimės hormonu, taigi gerinama nuotaika, mažinama depresijos tikimybė. Galiausiai šios sėklos labai naudingos regai, mažina su senatve susijusių akių ligų riziką.
Maistinė vertė (100 g): 502 kcal, riebalų 42 g, iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 7,2 g, angliavandenių 7,6 g, iš kurių cukrų 0,8 g, baltymų 21 g, druskos 0,13 g.
Leiskite mums prisidėti prie jūsų gyvenimo būdo gerinimo. Subalansuokite savo mitybą ir pasirūpinkite savo organizmo našumu pasirinkdami vieną iš 7pack mitybos planų.
Būkite sveiki ir laimingi!
7pack.lt – Tavo subalansuotos mitybos partneris