kuciu vakariene 7pack
Kūčių tradicijos, simbolika ir keli receptai

Artėja didžiosios metų šventės. Malonus laukimo laikotarpis, kartu neatsiejamas nuo pasiruošimo darbų. Šventinis maratonas prasideda Kūčiomis, tad pakalbėkime būtent apie jas. Kaip jas minėjo mūsų protėviai, kas keitėsi ir išbandykime keletą tradicinių receptų.

Unikalios tradicijos
Tokių reikšmingų Kalėdų išvakarių, kokias minime mes, neturi niekas pasaulyje, tik dalis lenkų ir dar mažesnė dalis latvių. Seniau Kūčios buvo didelė šventė, neatsiejama nuo vaišių, apeigų ir burtų. Manoma, kad tradicijos persipynusios su žiemos saulėgrįžos minėjimo apeigomis. Visus triukšmingus pasiruošimo darbus stengtasi nudirbti dar iki Kūčių, nes tikėta, jog jie kitai vasarai prišauks audras. Buvo svarbu prie šventinio stalo sėsti sutvarkius ne tik aplinką, bet ir patiems kruopščiai nusiprausus pirtyje. Esą tuomet kitąmet sveikata bus puiki. Visą dieną būdavo pasninkaujama, o prie šventinės vakarienės stalo sėdama patekėjus Vakarinei žvaigždei. Prieš valgant visi pasimelsdavo. Tikėta, kad per Kūčias susiburia ir mirusieji, todėl dalis maisto būdavo aukojama vėlėms.

Patiekalų simbolika
Anksčiau ant Kūčių stalo dėta 9, o dabar 12 skirtingų patiekalų. Visų būtina paragauti nors po truputį. Tradicinis pagrindinis patiekalas – kūčia. Šis iš grūdų gaminamas valgis pirmiausia būdavo aukojamas vėlėms, derliaus dievams, tik vėliau jį valgydavo patys. Kiekvienas ant stalo dedamas produktas turėjo tam tikrą reikšmę.
Obuoliai simbolizuoja Adomo ir Ievos išvarymą iš rojaus.
Grūdai – gausą, gerą derlių.
Medus siejamas su stipria sveikata bei šviesa.
Kūčiukai – paskutinės vakarienės duonos simbolis.
Žuvis primena stebuklą, kai Dievas minią žmonių pamaitino dviem žuvimis ir penkiais kepalais duonos.
Duona yra nuolankumo, stiprybės, ištikimybės simbolis.
Spanguolės siejamos su apsauga nuo pikto.

Tradiciniai patiekalai

Ausytės su grybais

300 g kvietinių miltų
4 g sausų mielių
180 ml vandens
Žiupsnelis druskos
Aliejaus virimui

Įdarui:
Kelios saujos džiovintų grybų
2 svogūnai
Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Aliejaus kepimui

Gaminimo eiga:

  • Džiovintus grybus užpilti karštu vandeniu, pamirkyti kelias valandas, kad suminkštėtų. Skystį nupilti, grybus perplauti ir sumalti.
  • Keptuvėje su įkaitintu aliejumi apkepkite smulkintą svogūną. Kai taps skaidrus, sudėti grybus, pagardinti druska, pipirais ir troškinti 8-10 min.
  • Sumaišyti tešlai skirtus ingredientus ir užminkyti minkštą elastingą tešlą. Ją uždengti ir valandą palaikyti šiltai, kad pakiltų.
  • Pakilusią iškočioti, stikline išspausti paplotėlius, juos įdaryti grybais ir virti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.
  • Iškepusius dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.

Aguonpienis

150 g aguonų
500 ml virinto vandens
Šaukštas skysto medaus
Žiupsnelis druskos

Gaminimo eiga:

  • Aguonas užpilti verdančiu vandeniu ir palikti kelioms valandoms išbrinkti.
  • Nupilti vandenį, aguonas perplauti ir su 250 ml šviežio virinto vandens sumalti elektriniu trintuvu, kol vanduo taps balkšvas.
  • Aguonpienį nukošti, aguonas išmesti. Supilti likusį virintą vandenį, pagardinti medumi ir druska.

Kūčia

80 g miežių kruopų
80 g kviečių kruopų
100 g aguonų
100 g mėgstamų riešutų
100 g mėgstamų džiovintų vaisių ir uogų
120 ml šilto vandens
40 g medaus
Druskos pagal skonį

Gaminimo eiga:

  • Kruopas sumaišyti ir pamirkyti vandenyje per naktį.
  • Atskirame inde išmirkyti aguonas.
  • Mirkytas kruopas išvirti pasūdytame vandenyje, kol suminkštės (apie 20-30 min.)
  • Per tą laiką karštame vandenyje išmirkyti džiovintas uogas ir vaisius.
  • Virtas kruopas atvėsinti, sumaišyti su smulkintais džiovintais vaisiais ir uogomis, riešutais, pagardinti medumi ir druska.

Patarimas skubantiems

Apklausos rodo, kad tradicijos kinta ir lietuviai vis dažniau Kūčias sutinka ne namuose arba ant šventinio stalo deda ne savo ruoštą maistą. Šiandien Kūčių vakarienę galima iš anksto rezervuoti restorane, tradicinių patiekalų įsigyti prekybos centruose ar net užsisakyti visų 12 patiekalų vakarienę. Būtent tokią galimybę suteikia 7Pack komanda, siūlanti išmėginti specialiai šventėms paruoštą Kūčių stalo patiekalų paketą. Sveika, gardu ir be jokio vargo – leiskite mums pasirūpinti jūsų šventėmis!

Norint peržvelgti 7Pack šventinio Kūčių stalo meniu spauskite ČIA.

Leiskite mums prisidėti prie jūsų gyvenimo būdo gerinimo. Subalansuokite savo mitybą ir pasirūpinkite savo organizmo našumu pasirinkdami vieną iš 7pack mitybos planų.

Būkite sveiki ir sėkmingi!
7pack.lt – Tavo subalansuotos mitybos partneris

  • Krepšelis tuščias