Apie kolageną tikrai girdėjome visi. Jis minimas kalbant apie maisto papildus, grožio ir sveikatingumo produktus. Tik kiek iš mūsų tikrai žino, kas tai yra ir kuo reikšminga mūsų organizmui? Pakalbėkime apie kolageną ir jo svarbą išsamiau.
Vienas svarbiausių baltymų
Kolagenas yra vienas svarbiausių struktūrinių baltymų žmogaus organizme. Jis sudaro net apie 30 % visų kūno baltymų ir yra pagrindinis jungiamojo audinio komponentas. Pats kolagenas susideda iš aminorūgščių – glicino, prolinio ir hidroksiprolino. Jis sudaro pluoštines struktūras, suteikiančias audiniams tvirtumo ir elastingumo. Apskritai žinoma daugiau nei 28 kolageno tipai, bet dažniausiai sutinkami šie:
- I tipas. Sudaro apie 90 % viso organizmo kolageno. Yra pagrindinis odos, sausgyslių, kaulų ir dantų komponentas.
- II tipas. Randamas kremzlėse, svarbus sąnarių sveikatai.
- III tipas. Dažnai būna kartu su I tipo kolagenu, palaiko odos, kraujagyslių ir vidaus organų struktūrą.
- IV tipas. Svarbus bazinių membranų struktūrai, ypač odoje.
- V tipas. Randamas placentoje, plaukuose ir ragenoje.
Pagrindinės funkcijos
Kolagenas dalyvauja daugybėje organizme vykstančių procesų ir reikalingas ne tik gerai išvaizdai, bet ir puikiai sveikatos būklei palaikyti. Pagrindinės jo funkcijos yra šios:
- Saugo odos elastingumą ir drėgmę – mažina raukšlių atsiradimą ir stabdo senėjimo procesus.
- Stiprina sąnarius ir kremzles – padeda išvengti osteoartrito ir kitų degeneracinių ligų.
- Užtikrina kaulų tvirtumą – dalyvauja kaulų mineralizacijos procese, mažina osteoporozės riziką.
- Gerina plaukų ir nagų būklę – stiprina jų struktūrą ir mažina lūžinėjimą.
- Palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą – suteikia kraujagyslių sienelėms tvirtumo ir elastingumo.
- Būtinas raumenims – svarbus jų struktūrai ir funkcijoms.
Kodėl mažėja?
Nuo maždaug 25 m. amžiaus kolageno gamyba organizme pradeda lėtėti. Perkopus 40-metį jo žmogaus kūne jau būna vidutiniškai 25 % mažiau nei jaunystėje. Todėl oda tampa mažiau elastinga, randasi raukšlės, kartu silpnėja ir sąnariai, kaulai, raumenys, gali kilti įvairių sveikatos problemų. Kolageno sintezė dar labiau prastėja esant nesubalansuotai mitybai. Ypač trūkstant vitaminų C, A, E, cinko, vario ir baltymų. Kolageną neigiamai veikia ir UV spinduliuotė, nes saulės poveikis skatina laisvųjų radikalų susidarymą, kurie ardo kolageno struktūras. Be abejo, labai kenksmingi rūkymas ir besaikis alkoholio vartojimas. Jie skatina oksidacinį stresą, kuris pažeidžia odos ląsteles ir mažina kolageno sintezę. Galiausiai verta paminėti lėtinį stresą, kuris didina kortizolio kiekį, o tai ne tik mažina kolageno gamybą, bet dar ir skatina uždegiminius procesus.
Kaip palaikyti optimalų kiekį?
Norint organizme išsaugoti optimalų kolageno kiekį pirmiausia yra svarbi subalansuota mityba. Natūralūs kolageno šaltiniai gali būti tiek gyvūninės, tiek augalinės kilmės produktai, kurie skatina jo gamybą organizme arba tiesiogiai papildo atsargas. Iš gyvūninės kilmės produktų geriausi yra kaulų sultinys, mėsa, žuvis, kiaušiniai, o iš augalinių – vaisiai, uogos ir daržovės su vitaminu C (citrusai, kiviai, braškės, ananasai, pomidorai, kopūstai, paprikos ir kt.), ankštiniai produktai, riešutai bei sėklos, dumbliai. Be to, kolageno gamybą organizme skatina varis (randamas kepenyse, sezamo sėklose, riešutuose ir kt.), cinkas (mėsoje, jūros gėrybėse, riešutuose ir kt.) ir aminorūgštys, tokios kaip glicinas ir prolinas (želatinoje, kaulų sultinyje, baltyminguose maisto produktuose ir kt). Reikšmingi ir antioksidantai (vitaminai A, E, cinkas), saugantys kolageną nuo pažeidimų.
Visgi amžėjant vien su mityba palaikyti optimalų kolageno kiekį darosi sunku. Juolab, kad retas kuris šiuolaikinis greitu tempu gyvenantis žmogus gali pasigirti kruopščiai subalansuota mityba. Tokiu atveju nepamainomi kolageno maisto papildai. Moksliniai tyrimai rodo, kad maisto papildai su hidrolizuotu kolagenu gali sumažinti raukšlių gylį ir pagerinti odos drėkinimą net apie 20 % (vartojant 2,5–5 g kolageno per dieną bent 8 savaites). 2018 m. metaanalizė nustatė, kad II tipo kolageno maisto papildai sumažina sąnarių skausmą ir pagerina jų funkcionalumą pacientams, sergantiems osteoartritu, taip pat vyresnio amžiaus atstovams. 2021 m. atliktas tyrimas parodė, kad kasdien vartojant 5 g kolageno kartu su kalciu ir vitaminu D, kaulų mineralinis tankis pagerėja 3–5 % per 12 mėnesių.
Kokius papildus rinktis?
Šiandienėje rinkoje maisto papildų pasirinkimas stulbina, taigi ir kolageno papildų pasiūla yra labai plati. Vieno atsakymo, kurias variantas yra geriausias, nėra. Renkantis kolageno papildus rekomenduojama atsižvelgti į keletą aspektų:
- Kolageno tipas. Kaip aptarėme, šis baltymas būna kelių pagrindinių tipų ir kiekvienas jų susijęs su skirtinga funkcija – svarbu atsirinkti, ko labiausiai reikia jums. Dauguma papildų yra pagaminti iš I ir III tipo kolageno, kurie tinka odai, plaukams, nagams bei kaulams. Sąnariams geriau rinktis II tipo kolageną.
- Hidrolizuotas ar ne? Hidrolizuotas kolagenas (kolageno peptidai) yra suskaidytas į mažesnes molekules, todėl organizmas jį lengviau pasisavina. Nehidrolizuotas kolagenas lėčiau įsisavinamas ir gali būti mažiau efektyvus.
- Papildomos medžiagos. Idealiu atveju kolageno maisto papildų sudėtyje turėtų būti ir vitamino C, nes jis būtinas šio baltymo sintezei. Kitu atveju šį vitaminą svarbu įsigyti ir vartoti atskirai. Taip pat labai naudingas komponentas yra hialurono rūgštis, kuri intensyviai drėkina odą ir palaiko sąnarių elastingumą. Taip pat verta dairytis papildų su cinku bei variu, mat jie irgi svarbūs kolageno gamybai ir gerai odos būklei palaikyti.
- Kilmė. Jūrinės kilmės (žuvų) kolagenas yra geriausiai įsisavinamas ir veiksmingiausias odai, plaukams ir nagams. Galvijų kolagenas dažniausiai turi I ir III tipo kolageną, tinkamą odai ir sąnariams. Vištų kolagenas yra geras II tipo kolageno šaltinis, naudingas sąnariams.
- Galimi trys variantai: milteliai (lengvai tirpsta, galima dėti į gėrimus ar maistą), kapsulės / tabletės (patogu vartoti, bet gali reikėti išgerti didesnį kiekį) ir skystas kolagenas (greitai įsisavinamas, bet dažnai turi papildomų saldiklių ar konservantų, tad reikia atidžiai skaityti sudėtį).
- Vengti produktų su dirbtiniais priedais, dažikliais ir saldikliais. Geriausia rinktis papildus be GMO, glitimo ir alergenų.
Jeigu savarankiškai analizuoti įvairių kolageno papildų sudėtį neturite laiko, siūlome išbandyti inovatyvų ir efektyvų variantą – Dr. OHHIRA COLLAGEN+ maisto papildus. Tai yra jūrinės kilmės ypač grynas hidrolizuotas kolagenas, kuriame yra ne tik I, II ir III tipo kolageno, bet ir vitamino C, elastino, hialurono rūgšties ir kitų naudingų veikliųjų komponentų. Šį maisto papildą itin patogu naudoti – sudaro malonaus uogų skonio vieno gurkšnio kokteiliai. Veiksmingumas grįstas Japonijoje atliktais klinikiniais tyrimais.
Leiskite mums prisidėti prie jūsų gyvenimo būdo gerinimo. Subalansuokite savo mitybą ir pasirūpinkite savo organizmo našumu pasirinkdami vieną iš 7pack mitybos planų.
Būkite sveiki ir laimingi!
7pack.lt – Tavo subalansuotos mitybos partneris