Cinkas-mitybos ataskaita

Cinkas – maistiniu požiūriu būtinas mineralas, reikalingas katalizinėms, struktūrinėms ir reguliacinėms organizmo funkcijoms. Jis atlieka svarbų vaidmenį daugybėje biologinių procesų, įskaitant imuninės sistemos funkcijas, baltymų sintezę, ląstelių dalijimąsi ir žaizdų gijimą.

Cinkas: funkcijos ir nauda

vitaminu nauda 7pack

Imuninės sistemos stiprinimas. Cinkas yra būtinas normaliam imuninės sistemos funkcionavimui. Jis padeda gaminti ir aktyvinti baltuosius kraujo kūnelius, kurie kovoja su infekcijomis. Trūkstant cinko, sumažėja imuninės sistemos atsakas, o tai gali padidinti jautrumą infekcijoms, tokioms kaip peršalimas ar gripas.

Žaizdų gijimas. Cinkas yra svarbus odos sveikatai ir žaizdų gijimui. Jis padeda formuoti naujas ląsteles, reikalingas odos atsinaujinimui, bei mažina uždegimą. Todėl cinkas dažnai naudojamas kremuose ir tepalams, skirtuose nudegimų, opų ir kitų odos pažeidimų gydymui.

Ląstelių dalijimasis ir augimas. Cinkas yra būtinas ląstelių dalijimuisi ir augimui, todėl ji ypač svarbus nėštumo, vaikystės ir paauglystės laikotarpiais, kai organizmas sparčiai auga ir vystosi.

Dalyvavimas baltymų ir DNR sintezėje. Cinkas reikalingas daugiau nei 300 fermentų, kurie dalyvauja įvairiuose organizmo procesuose, įskaitant baltymų ir DNR sintezę, veiklai. Šie procesai yra būtini organizmo atsinaujinimui ir sveikam funkcionavimui.

Antioksidacinė apsauga. Cinkas turi antioksidacinių savybių, kurios padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso ir laisvųjų radikalų poveikio. Tai gali padėti sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos ir vėžys, riziką.

Hormonų reguliavimas. Cinkas svarbus įvairių hormonų gamybai ir reguliavimui, įskaitant insuliną (kuris reguliuoja cukraus kiekį kraujyje) ir testosteroną. Tai gali turėti įtakos reprodukcinei sveikatai, medžiagų apykaitai ir energijos lygiui.

Rekomenduojama mitybos norma (RPN)

Kūdikiams, vaikams, paaugliams, nėščioms ir žindančioms moterims kyla didesnė cinko trūkumo rizika. Kadangi jautraus cinko mitybos būklės rodiklio nėra, cinko RPN yra pagrįsta įvairiais cinko mitybos būklės rodikliais ir nurodo paros normą, kuri gali užkirsti kelią cinko trūkumui beveik visiems tam tikros amžiaus ir lyties asmenims. Per didelis kiekis cinko gali būti kenksmingas organizmui. Cinkas mažina geležies, vario, fosforo ir kai kurių vaistų isisavinimą, gali sukelti pykinimą, pilvo skausmą, burnos sudirginimą, nemalonų skonį burnoje. Per didelis kiekis cinko silpnina imunitetą.

Gyvenimo laikotarpis Amžius Vyrai (mg/per dieną) Moterys (mg/per dieną)
Kūdikiai 0-6 mėnesiai 2 (AI) 2 (AI)
Kūdikiai 7-12 mėnesiai 3 3
Vaikai 1-3 metai 3 3
Vaikai 4-8 metai 5 5
Vaikai 9-13 metų 8 8
Paaugliai 14-18 metų 11 9
Suaugę 19 metų arba vyresni 11 8
Nėščiosios 19 metų arba vyresnės 11
Maitinančios 19 metų arba vyresnės 12

Ligų prevencija.

Infekcijos ir peršalimas. Cinkas yra labai svarbus stipriai imuninei sistemai palaikyti. Tyrimai rodo, kad cinko papildų vartojimas gali sumažinti peršalimo trukmę ir sunkumą, ypač jei jie vartojami per pirmąsias 24 valandas nuo simptomų pradžios. Cinkas padeda kovoti su virusais, slopina jų dauginimąsi ir aktyvina imuninę reakciją.

Akių ligos. Cinkas yra svarbus normaliai regai palaikyti. Jis dalyvauja vitaminų, ypač vitamino A, apykaitoje, kuris yra būtinas sveikoms akims. Cinkas taip pat gali padėti sulėtinti amžinės geltonosios dėmės degeneracijos progresavimą – tai viena dažniausių regėjimo praradimo priežasčių vyresnio amžiaus žmonėms.

Odos problemos. Cinkas turi svarbių savybių, kurios padeda odai, todėl jis dažnai naudojamas gydant įvairias odos ligas, pvz., spuogus, egzemą ir dermatitą. Cinkas gali padėti mažinti uždegimą, apsaugoti odą nuo infekcijų ir skatina žaizdų gijimą. Jis taip pat yra veiksmingas gydant spuogus dėl savo gebėjimo slopinti bakterijų dauginimąsi ir mažinti riebalų gamybą odoje.

Širdies ir kraujagyslių ligos. Cinkas padeda apsaugoti nuo oksidacinio streso, kuris gali prisidėti prie širdies ligų, tokios kaip aterosklerozė. Antioksidacinės cinko savybės padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio oksidaciją, mažina uždegimą ir pagerina kraujagyslių funkciją, taip prisidedant prie širdies ir kraujagyslių sveikatos palaikymo.

Cukrinis diabetas. Cinkas dalyvauja insulino apykaitoje, o jo trūkumas gali pabloginti cukraus metabolizmą organizme. Tyrimai rodo, kad cinkas gali padėti pagerinti cukraus kiekio kraujyje kontrolę ir sumažinti diabeto komplikacijų riziką, pavyzdžiui, dėl oksidacinio streso ir uždegimo.

Neurologinės ligos. Cinkas turi neuroprotekcinių savybių ir yra svarbus smegenų sveikatai. Jo trūkumas gali padidinti riziką susirgti neurodegeneracinėmis ligomis, tokiomis kaip Alzheimerio liga. Cinkas gali padėti palaikyti kognityvinę funkciją ir smegenų sveikatą, nes jis dalyvauja sinapsiniame perdavime ir neurotransmiterių veikloje.

Priešlaikinis gimdymas ir vaisiaus augimo sulėtėjimas. Nėščioms moterims svarbu gauti pakankamai cinko, kad būtų išvengta komplikacijų, tokių kaip priešlaikinis gimdymas ar vaisiaus augimo sulėtėjimas. Cinkas padeda tinkamai vystytis vaisiui ir užtikrina normalų nėštumo eigą.

Cinkas: šaltiniai

Spinatu nauda ir vitaminai

Cinko yra įvairiuose maisto produktuose, ypač gyvūninės kilmės maiste, grūduose, ankštiniuose augaluose, riešutuose ir sėklose. Jo taip pat galima rasti maisto papilduose ir kai kuriuose praturtintuose maisto produktuose.

Maisto šaltiniai, kuriuose yra cinko:

Maisto produktas Kiekis Cinkas (mg)
Austrės, virtos 6 vidutinio dydžio 27-50
Jautiena, jautiena, kepsnys, virtas 85 g 8.7
Krabai, virti 85 g 4.7
Praturtintos viso grūdo skrudintos avižų kruopos 1 puodelis 3.8
Kalakutiena, tamsi mėsa, virta 85 g 3.0
Kiauliena, nugarinė, kepsnys, virtas 85 g 2.7
Sojos pupelės, sausai skrudintos ½ puodelio 2.2
Vištiena, kepta, tamsi mėsa, virta 85 g 1.8
Anakardžiai 28 g 1.6
Jogurtas, paprastas, neriebus 177 ml 1.5
Saulėgrąžos 28 g 1.5
Pienas 1 puodelis (8 ml) 1.1
Sūris, čederis 28 g 1.0
Migdolai 28 g 0.9
Pupelės, keptos ½ puodelio 0.9

Cinkas: trūkumo ir perdozavimo rizika

vitaminu trukumas 7pack

Cinko trūkumas gali neigiamai paveikti žmogaus organizmą, sukeldamas imuninės sistemos silpnumą ir didesnį jautrumą infekcijoms, augimo ir vystymosi sutrikimus vaikams, odos problemas (pvz., dermatitą), skonio ir uoslės pojūčių praradimą, sumažėjusį apetitą, plaukų slinkimą, lėtesnį žaizdų gijimą bei kitas sveikatos problemas, tokias kaip nuovargis, nuotaikos pokyčiai ir sumažėjęs reprodukcinis pajėgumas, todėl svarbu užtikrinti pakankamą cinko kiekį maiste ar per papildus.

Cinko perdozavimo rizika atsiranda, kai suaugęs žmogus suvartoja daugiau nei rekomenduojama viršutinė riba – 40 mg per dieną, o tai gali sukelti pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmą, galvos skausmą ir nuovargį. Ilgalaikis cinko perteklius gali sutrikdyti vario ir geležies pasisavinimą, susilpninti imuninę sistemą ir padidinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką, todėl svarbu neviršyti nustatytos dienos normos.

Išvada

Cinkas yra esminis mikroelementas, svarbus organizmo sveikatai, nes jis palaiko imuninę sistemą, dalyvauja ląstelių dalijimesi, žaizdų gijime, regos, skonio ir uoslės funkcijose bei apsaugo nuo oksidacinio streso. Tiek cinko trūkumas, tiek perteklius gali sukelti rimtų sveikatos problemų, todėl būtina užtikrinti subalansuotą jo suvartojimą per mitybą ar papildus, siekiant išlaikyti optimalią organizmo funkciją ir bendrą gerovę.

Informacijos šaltiniai:

Zinc | Linus Pauling Institute | Oregon State University

https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/zinc#function

 

  • Krepšelis tuščias