fosforas - mitybos ataskaita

Fosforas – esminis struktūrinis ląstelių membranų ir nukleino rūgščių komponentas, taip pat dalyvauja keliuose biologiniuose procesuose, įskaitant kaulų mineralizaciją, energijos gamybą, ląstelių signalizaciją per fosforilinimo reakcijas ir rūgščių bei šarmų homeostazės reguliavimą.

Fosforas: funkcijos ir nauda

vitaminu nauda 7pack

Energijos gamyba. Fosforas yra esminė adenozino trifosfato (ATP) molekulės dalis, kuri yra pagrindinis energijos šaltinis ląstelėse. Užtikrina, kad ląstelės turėtų pakankamai energijos gyvybiškai svarbiems procesams, tokiems kaip raumenų susitraukimai, nervų signalų perdavimas ir medžiagų apykaita.

Genetinės informacijos saugojimas. Fosforas yra būtinas DNR ir RNR, genetinės medžiagos, struktūros komponentas.Suteikia stabilumą ir funkcionalumą genetinėms molekulėms, leidžia saugoti ir perduoti genetinę informaciją, reikalingą ląstelių augimui ir atsinaujinimui.

Ląstelių membranų struktūra. Fosforas sudaro fosfolipidus, kurie formuoja ląstelių membranas. Užtikrina ląstelių membranų vientisumą, reguliuoja medžiagų pernašą ir palaiko ląstelių funkcionalumą bei jų tarpusavio ryšius.

Kaulų ir dantų stiprumas. Fosforas kartu su kalciu sudaro hidroksiapatitą, pagrindinį kaulų ir dantų komponentą.Suteikia kaulams ir dantims tvirtumą ir kietumą, palaiko jų sveikatą ir struktūrą, padeda išvengti osteoporozės ir kitų su kaulų sveikata susijusių sutrikimų.

Rūgščių-šarmų balansas. Fosfatai veikia kaip buferiai, reguliuojantys organizmo pH lygį. Palaiko tinkamą rūgščių-šarmų balansą kraujyje ir kūno skysčiuose, kas yra svarbu fermentų veiklai ir bendrai organizmo sveikatai.

Raumenų ir nervų funkcija. Fosforas dalyvauja nervinių impulsų perdavime ir raumenų susitraukimuose. Užtikrina efektyvų nervų sistemos veikimą ir raumenų funkcionalumą, padeda išvengti raumenų silpnumo ir nervų sutrikimų.

Rekomenduojama mitybos norma (RPN)

Rekomenduojama fosforo mitybos norma (RPN) priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties ir sveikatos būklės. Paprastai ji yra didesnė vaikams ir paaugliams dėl spartaus augimo, taip pat nėščioms ir žindančioms moterims, nes fosforas būtinas vaisiaus vystymuisi ir pieno gamybai. Suaugusiesiems rekomenduojama norma yra mažesnė, tačiau vis tiek svarbi kaulų sveikatai ir medžiagų apykaitos palaikymui. Vyresnio amžiaus žmonėms fosforo poreikis gali skirtis priklausomai nuo kaulų tankio ir inkstų funkcijos. Sveika mityba, turtinga baltymais ir visaverčiais grūdais, paprastai padeda patenkinti kasdienį fosforo poreikį.

Gyvenimo laikotarpis Amžius Vyrai (mg/per dieną) Moterys (mg/per dieną)
Kūdikiai 0-6 menesiai 100 (AI) 100 (AI)
Kūdikiai 7-12 mėnesiai 275 (AI) 275 (AI)
Vaikai 1-3 metai 460 460
Vaikai  4-8 metai 500 500
Vaikai 9-13 metai  1,250 1,250
Paaugliai 14-18 metų 1,250 1,250
Suaugę 19 metų arba vyresni 700 700
Nėščiosios 19 metų ir vyresnės 700
Maitinančios 19 metų arba vyresnės 700

Ligų prevencija.

Osteoporozės prevencija. Kartu su kalciu fosforas stiprina kaulus ir dantis, padeda formuoti ir išlaikyti jų struktūrą. Adekvatus fosforo kiekis padeda išvengti osteoporozės, kaulų ligos, kuri sukelia jų trapumą ir didina lūžių riziką.

Raumenų silpnumo ir spazmų prevencija. Fosforas dalyvauja raumenų susitraukimuose ir nervinių impulsų perdavime. Pakankamas fosforo kiekis padeda išvengti raumenų silpnumo ir spazmų, kurie gali atsirasti dėl fosforo trūkumo.

Inkstų akmenų prevencija. Fosforas veikia kartu su kitais mineralais, kaip kalcis, siekiant palaikyti tinkamą inkstų funkciją. Subalansuotas fosforo ir kalcio kiekis padeda išvengti kalcio oksalato akmenų formavimosi inkstuose, kurie gali sukelti skausmą ir kitas komplikacijas.

Rūgščių-šarmų balanso palaikymas. Fosfatai veikia kaip buferiai, reguliuojantys organizmo pH lygį. inkamas rūgščių-šarmų balansas padeda išvengti metabolinių sutrikimų, tokių kaip acidozė, kuri gali sutrikdyti organizmo funkcijas.

Imuninės sistemos stiprinimas. Fosforas yra svarbus ląstelių funkcijai ir jų dalijimuisi. Pakankamas fosforo kiekis padeda palaikyti sveiką imuninę sistemą, kuri yra būtina organizmo apsaugai nuo infekcijų ir ligų.

Energetinių sutrikimų prevencija. Fosforas yra esminė ATP molekulės dalis, kuri tiekia energiją ląstelėms. Adekvatus fosforo kiekis padeda išvengti nuovargio ir energijos trūkumo, kurie gali sutrikdyti kasdienę veiklą ir bendrą savijautą.

Medžiagų apykaitos sutrikimų prevencija. Fosforas dalyvauja daugelyje biocheminių reakcijų, įskaitant fermentų aktyvavimą. Tinkamas fosforo kiekis padeda išvengti medžiagų apykaitos sutrikimų ir užtikrina efektyvų maistinių medžiagų pasisavinimą.

Fosforas: šaltiniai

Lasisos nauda zmogaus organizmui ir kokius vitaminus gaunate

Fosforo yra daugumoje maisto produktų, nes jis yra labai svarbi visų gyvų organizmų sudedamoji dalis. Ypač daug fosforo yra pieno produktuose, grūdų produktuose, mėsoje ir žuvyje.

Fosforo šaltiniai maisto produktuose

Maisto produktas Kiekis Fosforas (mg)
Lašiša (virta) 85 g 315
Jogurtas (paprastas, neriebus) 237 ml 306
Pienas (liesas) 237 ml 247
Kalakutiena (šviesi mėsa, virta) 85 g 217
Vištiena (šviesi mėsa, virta) 85 g 135-196
Jautiena 85 g 179
Migdolai 28 g (23 riešutai) 136
Sūris, mocarelos (liesas) 28 g 131
Žemės riešutai 28 g 108
Kiaušinis (kietai virtas) 1 didelis 86
Viso grūdo duona 1 riekė 68
Duona, praturtinta balta 1 riekė 25

 

Fosforas: trūkumo ir perdozavimo rizika

vitaminu trukumas 7pack

Fosforo trūkumas organizme gali sukelti įvairias sveikatos problemas. Tai gali pasireikšti raumenų silpnumu, skausmais ir spazmais, nes fosforas svarbus raumenų funkcijai ir energijos gamybai. Kaulų ir dantų problemos, tokios kaip trapūs kaulai ir didesnė lūžių rizika, taip pat gali atsirasti, nes fosforas kartu su kalciu stiprina kaulų struktūrą. Trūkstant fosforo, gali atsirasti nuovargis ir mažas energijos lygis, nes fosforas yra esminė ATP dalis, teikianti energiją ląstelėms. Imuninės sistemos silpnėjimas, dažnos infekcijos ir kraujo sutrikimai, tokie kaip anemija, taip pat gali būti fosforo trūkumo pasekmės. Be to, gali kilti problemų su nervų sistema, virškinimu ir kognityvinėmis funkcijomis. Norint išvengti šių sveikatos problemų, svarbu laikytis subalansuotos mitybos, kurioje būtų pakankamai fosforo turinčių maisto produktų.

Fosforo trūkumas gali sukelti raumenų silpnumą, skausmus ir spazmus, kaulų trapumą bei dantų problemas, taip pat nuovargį ir mažą energijos lygį. Imunitetas gali susilpnėti, padidėja infekcijų rizika, gali atsirasti kraujo sutrikimų, nervų ir raumenų problemų, virškinimo sutrikimų bei apetito praradimo. Trūkumas taip pat gali paveikti kognityvines funkcijas, sutrikdydamas atmintį ir koncentraciją. Norint išvengti šių problemų, svarbu vartoti pakankamai fosforo turinčių maisto produktų.

Išvada

Fosforas yra esminis mineralas, svarbus energijos gamybai, kaulų ir dantų stiprumui, ląstelių funkcijai ir rūgščių-šarmų balanso palaikymui. Jo trūkumas gali sukelti įvairias sveikatos problemas, įskaitant raumenų silpnumą, kaulų trapumą, nuovargį ir silpną imunitetą. Tinkamas fosforo kiekis mityboje yra būtinas visapusiškai organizmo sveikatai ir efektyviam funkcionavimui.

Informacijos šaltiniai:

Phosphorus | Linus Pauling Institute | Oregon State University

https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/phosphorus

  • Krepšelis tuščias