Kūčių vakarienė: vegetarinės tradicijos ir receptų idėjos

Tie, kas laikosi tradicijų, puikiai žino, jog ant Kūčių stalo nedera dėti jokio gyvūninės kilmės maisto. Kodėl nusistovėjo tokia tvarka ir kokius patiekalus šiemet dėti ant šventinio stalo?

Šviesa nugali tamsą

Krikščionims gruodžio 24-oji yra labai ypatinga diena, tai – Kristaus gimimo išvakarės. Nuo seno ši diena siejama su apmąstymais, laukimu ir pasiruošimu priimti visų Gelbėtoją į šį pasaulį. Pagal krikščioniškąjį tikėjimą, Jėzaus gimimas yra Senajame Testamenete esančios pranašystės apie Mesijo atėjimą išsipildymas. Šv. Kūčių vakarą visas dėmesys sutelkiamas į šį svarbų įvykį, simbolizuojantį viltį bei išganymą. Kristaus gimimo išvakarės pažymimos ne tik šventine vakariene, bet ir vidurnakčio mišiomis – tai yra itin reikšminga religinė apeiga, šlovinanti Kristaus gimimą. Beje, šv. Kūčių vakarą neatsitiktiniai degamos žvakės: jos simbolizuoja tai, kad šviesa (Kristus) nugali tamsą. Tai yra dvasinio nušvitimo akimirka, reiškianti viltį ir gėrio triumfą prieš blogį. Šiuo ypatingu laikotarpiu skatinama ieškoti vidinės ramybės, atleisti vieni kitiems, susitaikyti, skleisti visapusį gėrį bei meilę.

Kodėl be mėsos?

Krikščioniškoje tradicijoje likus 40-iai dienų iki Šv. Kūčių prasideda Adventas, žymintis laikotarpį iki Kristaus gimimo. Tai yra susikaupimo, apmąstymų ir laukimo metas. Nuo seno įprasta šiuo laikotarpiu pasninkauti, tiesa, kadangi laukiama džiugaus įvykio – Išganytojo atėjimo – pasninkas nėra toks griežtas kaip per Gavėnią. Advento pasninko tradicijos turi ir praktinę, ir simbolinę reikšmę. Iš vienos pusės gyvūninės kilmės maisto atsisakyta natūraliai. Kadangi visi didieji lauko darbai tokiu metu baigti, žmonės daugiausiai sėsliai leisdavo laiką namuose, tad jiems reikėjo mažiau energijos. Taip riebius gyvūninius patiekalus keitė lengvesni iš daržovių, grūdų, vaisių ir kitų pačių užsiaugintų gėrybių.

Yra ir kitas, simbolinis aiškinimas: dienoms vis tamsėjant ir niūrėjant žmonėms darėsi neramu. Norėdami pasijusti saugiau jie bandė įsiteikti gamtai, todėl labiau gerbė viską, kas gyva, taigi atsisakė gyvūninės kilmės produktų ir pirmenybę teikė augalinei mitybai. Tiesa, ne visiškai, tradiciškai pasninkauta tris dienas per savaitę, o kitomis neatsisakyta ir gabalėlio mėsos ar sviesto, šlakelio pieno, ypač per sekmadienio pietus, kurie visad būdavo sotūs.

Paskutinė pasninko diena – šv. Kūčios. Per jas tradiciškai visiškai nevalgoma iki pirmosios žvaigždės pasirodymo danguje, o paskui valgomi kuklūs patiekalai, gaminti tik iš augalinės kilmės produktų. Jokio pieno ir jų gaminių, kiaušinių, mėsos. Tai simbolizuoja apsivalymą (ne tik fizinį, bet ir dvasinį), nuolankumą bei pasiruošimą didžiajai Kalėdų šventei – Kristaus atėjimui.

Idėjos šv. Kūčių stalui

Spanguolių kisielius su avižomis

4 porcijos

100 ml apie 70 kcal

Ruošti 1 val. (neskaitant brinkinimo laiko)

Reikės:

  • 100 g avižų (grūdų, ne dribsnių)
  • 1 l vandens
  • 200 g šviežių arba šaldytų spanguolių
  • 100 g cukraus
  • Šaukštas kukurūzų krakmolo

Eiga:

  1. Avižas užpilti 500 ml vandens ir palikti per naktį brinkti.
  2. Kitą dieną jas virti tame pačiame vandenyje 30-40 min., kol suminkštės.
  3. Per tą laiką užvirinti likusį vandenį, suberti spanguoles ir virti apie 10 min., kol uogos ims trūkinėti.
  4. Spanguolių nuovirą perkošti, suberti cukrų ir vėl užvirinti.
  5. Krakmolą ištirpinti nedideliame kiekyje šalto vandens ir supilti į spanguolių nuovirą, maišant kaitinti, kol kisielius sutirštės.
  6. Įmaišyti išvirtas avižas.

Grybų sriuba

4 porcijos

100 ml apie 35 kcal

Ruošti 1 val. (be mirkymo)

Reikės:

  • 50 g džiovintų miško grybų
  • 1 l vandens
  • Morka
  • Svogūnas
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 2 bulvės
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šakelė šviežių ar džiovintų čiobrelių
  • 100 ml augalinio pieno
  • Šviežių petražolių bei krapų patiekimui

Eiga:

  1. Džiovintus grybus užpilti karštu vandeniu ir palikti 1-2 val. brinkti.
  2. Išbrinkusius supjaustyti mažais gabalėliais. Nuo jų likusį vandenį nukošti ir panaudoti kaip sultinį.
  3. Morką ir svogūną nulupti, smulkiai supjaustyti ir apkepti aliejuje, kol suminkštės.
  4. Bulves supjaustyti kubeliais, suberti į užvirintą grybų sultinį. Suberti smulkintus grybus, kepintas daržoves, pagardinti druska, pipirais, įmesti čiobrelio šakelę. Virti apie 20 min. Tuomet supilti augalinį pieną, permaišyti ir nukelti nuo ugnies.
  5. Patiekti pagardinus smulkintais žalumynais.

Silkė su granatų sėklomis

4 porcijos

100 g apie 180 kcal

Ruošti 15 min.

Reikės:

  • 400 g sūdytų silkių filė
  • Granatas
  • Mažas raudonasis svogūnas
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis šviežiai spaustų citrinų sulčių
  • Juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šviežių petražolių ar krapų papuošimui

Eiga:

  1. Silkę supjaustyti nedideliais gabalėliais ar juostelėmis.
  2. Granatą perpjauti pusiau, atsargiai išimti sėklas.
  3. Svogūną nulupti ir supjaustyti labai plonais pusžiedžiais. Suberti į dubenį ir sumaišyti su smulkinta silke bei puse granatų sėklų.
  4. Pagardinti pipirais, įmaišyti aliejų ir citrinų sultis.
  5. Patiekti ant viršaus užbėrus likusias granatų sėklas ir papuošus smulkintais žalumynais.

Kepta lydeka su riešutų plutele

4 porcijos

100 g apie 200 kcal

Ruošti 1 val.

Reikės:

  • 50 g lazdyno riešutų (tinka ir graikiniai arba migdolai)
  • 30 g maltų džiūvėsėlių
  • Citrina
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 600 g lydekos filė
  • 3 šaukštai avižų pieno (ar bet kurio kito augalinio)
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šviežių petražolių papuošti

Eiga:

  1. Riešutus stambiai sutrinti, sumaišyti su džiūvėsėliais, nuo citrinos nutarkuota žievele, žiupsneliu druskos bei pipirų.
  2. Žuvies filė supjaustyti nedideliais gabalėliais, pagardinti druska bei pipirais ir palikti 20 min. pastovėti, kad prieskoniai įsigertų.
  3. Paruoštus žuvies gabalėlius pamerkti į avižų pieną, tada apvolioti riešutų mišinyje.
  4. Kepti keptuvėje su įkaitintu aliejumi iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  5. Iškepusią žuvį apšlakstyti iš citrinos išspaustomis sultimis. Patiekti papuošus petražolėmis.

Burokėlių salotos su graikinių riešutų padažu

4 porcijos

100 g apie 120 kcal

Ruošti 20 min.

Reikės:

  • 2 virti burokėliai
  • 50 g graikinių riešutų
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas obuolių acto
  • Šaukštelis agavų sirupo (arba medaus)
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šviežių krapų papuošti

Eiga

  1. Burokėlius nulupti ir stambiai sutarkuoti.
  2. Graikinius riešutus smulkiai sukapoti, sumaišyti su aliejumi, actu, agavų sirupu, pagardinti druska bei pipirais ir gerai išmaišyti.
  3. Burokėlius apšlakstyti paruoštu padažu, permaišyti.
  4. Patiekti papuošus smulkintais krapais.

Leiskite mums prisidėti prie jūsų gyvenimo būdo gerinimo. Subalansuokite savo mitybą ir pasirūpinkite savo organizmo našumu pasirinkdami vieną iš 7pack mitybos planų.

Būkite sveiki ir laimingi!
7pack.lt – Tavo subalansuotos mitybos partneris

  • Krepšelis tuščias