Grikiu duona 7pack
Grikių duona – sveikesnis pasirinkimas kasdieniam stalui

Dažnai girdime, kad valgyti duoną nesveika. Mitybos specialistai pabrėžia, kad tai yra mitas, kaip ir tai, kad duonos būtina atsisakyti metant svorį. Viskas priklauso nuo pačios duonos kokybės – jeigu ji iškepta iš sveikatai naudingų produktų, tai yra maistingas ir vertingas kasdienio stalo produktas. Viena iš sveikatai palankių ir vis labiau populiarėjančių yra grikių duona.

Išskirtinis skonis

Dažnai žmonės nusprendžia išmėginti grikių duoną ne galvodami apie sveikatą, o ieškodami naujų skonių ir įdomesnių tradicinės duonos alternatyvų. Jie tikrai neapsirinka: grikių duona pasižymi savitu maloniu skoniu. Grikiai jai suteikia sodraus žemiško pikantiško skonio su lengvo ir malonaus karstelėjimo natomis. Grikių duona puikiai dera su kitais stipraus skonio ingredientais, pavyzdžiui, pikantišku sūriu, sūdyta mėsa, alyvuogėmis, kaparėliais, saulėje džiovintais pomidorais, rozmarinu. Panašiais ingredientais galima papildyti pačią grikių duoną arba gaminti gurmaniškus sumuštinius.

Grikių duona išsiskiria ne tik skoniu, bet ir tekstūra. Kadangi grikiuose nėra glitimo, ji neturi įprasto purumo. Būna sunkoka, drėgna, už tai ypatingai švelni, labai maloni gomuriui ir padedanti atsiskleisti kartu valgomo maisto skoniui.

Palanki sveikatai

Grikiai yra vienas sveikiausių produktų, dažnai netgi priskiriamas prie supermaisto. Jie maistingi, juose gausu baltymų, maistinių skaidulų, mineralų (mangano, cinko, geležies ir kt.) ir vitaminų (svarbiausi B grupės ), o geriausia, kad nėra gliuteno. Taigi grikių duona tinkama net tiems, kurie pastarojo netoleruoja arba laikosi specialių dietų. Kadangi grikiuose gausu skaidulų, grikių duona ilgam suteikia sotumo jausmą ir net gerina žarnyno darbą. Tai labai svarbu kontroliuojant svorį. Taip pat įrodyta, kad grikiai ypač naudingi sergantiems cukriniu diabetu, mat padeda kontroliuoti gliukozės lygį kraujyje. Todėl diabetikai neabejodami įprastą ruginę ar kvietinę duoną turėtų keisti iškepta iš grikių miltų. Dar vienas didžiulis pliusas grikių duonos naudai – joje esančios maistinės medžiagos labai svarbios širdžiai ir kraujotakai, todėl mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Grikių duona turėtų pamėgti ir sportuojantys žmonės, nes joje esantis magnis padeda palaikyti raumenų tonusą bei mažina jų skausmą po treniruočių, taip leisdamas pasiekti efektyvesnių treniruočių rezultatų.

Naminė grikių duona su ispaninio šalavijo sėklomis

Reikės:
40 g ispaninio šalavijo sėklų
400 ml vandens
300 g grikių miltų
12 g kepimo miltelių
Šaukštelis druskos
60 ml rapsų ar kito neutralaus skonio aliejaus

Gaminimas

  • Ispaninio šalavijo sėklas užpilti 240 ml vandens ir 20 min. palikti išbrinkti.
  • Atskirame dubenyje sumaišyti grikių miltus, kepimo miltelius ir druską. Supilti likusį vandenį, aliejų ir išbrinkusias ispaninio šalavijo sėklas. Maišyti, kol tešla taps vientisa. Ji turi gautis tiršta ir lipni.
  • Tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Kepti apie 1 val. 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Prieš išimant iš kepimo formos leisti visiškai atvėsti.

Maistinė porcijos (vienos riekės) vertė:
124 kcal
15,4 g angliavandenių (iš kurių 0,6 g cukrūs)
3,4 g baltymų
5,9 g riebalų (iš kurių sočiųjų 0,6 g)
3,3 g maistinių skaidulų


Leiskite mums prisidėti prie jūsų gyvenimo būdo gerinimo. Subalansuokite savo mitybą ir pasirūpinkite savo organizmo našumu pasirinkdami vieną iš  7pack mitybos planų.

Būkite sveiki ir sėkmingi!
7pack.lt  – Tavo subalansuotos mitybos partneris

  • Krepšelis tuščias