Atsispirti saldumynams sunku. Geram desertui lieka vietos net po sočiausių pietų. Malonu skonio receptoriams, bet kaip veikiamas visas organizmas? Kodėl valgyti per daug saldumynų pavojinga ir koks kiekis yra saugus?
Saugi riba
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja per dieną suvartoti tiek cukraus, kad jis sudarytų iki 5-10 % visos su maistu gaunamos energijos. Tai yra maždaug 6-9 šaukšteliai. Svarbu prisiminti, kad cukraus gausu ne tik desertuose, bet ir įvairiuose gėrimuose, perdirbtuose maisto produktuose, net dešroje. Deja, dauguma mūsų jo vartoja gerokai per daug. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vidutinis lietuvis per metus suvartoja apie 33,9 kg cukraus ir tai yra 4,5 karto daugiau nei rekomenduoja PSO.
Kuo pavojinga?
Besaikis cukraus vartojimas labai žalingas mūsų organizmui ir gali sukelti aibę ligų. Nutukimas. Nutukimo lygis auga visame pasaulyje ir viena pagrindinių to priežasčių yra perteklinis pridėtinio cukraus vartojimas. Dirbtinai saldintuose produktuose gausu fruktozės, kuri, kaip rodo moksliniai tyrimai, didina alkį. Su gyvūnais atlikti eksperimentai atskleidė, jog per didelis fruktozės vartojimas gali sukelti atsparumą sotumo hormonui leptinui, todėl didėja persivalgymo, kartu ir nutukimo rizika.
Širdies ligos. Įrodyta, jog daug cukraus turinti dieta yra susijusi su padidėjusia širdies bei kraujotakos ligų rizika. Taip yra todėl, kad perteklinis cukraus vartojimas didina antsvorio riziką, o kartu organizme sukuria palankią terpę lėtiniams uždegimams, didina trigliceridų kiekį, kelia gliukozės lygį kraujyje, kartu ir kraujospūdį. Visa tai gali prišaukti aterosklerozę, infarktą, insultą, širdies nepakankamumą ir kitas gyvybei pavojingas būkles. Su 300 tūkst. žmonių atlikta mokslinė studija parodė, kad per dieną 17–21 % visų kalorijų gaunant iš cukraus tikimybė mirti nuo kardiologinių ligų išauga daugiau nei trečdaliu.
Aknė. Kuo didesnis maisto produkto glikemijos indeksas, tuo labiau jis padidina cukraus lygį kraujyje. Kartu išauga insulino gamyba, padidėja vyriškų hormonų androgenų sekrecija. Dėl to oda išskiria daugiau riebalų, gausėja prakaitavimas, didėja porų užsikimšimo, uždegimų, kartu ir spuogų atsiradimo rizika. Su 2,3 tūkst. paauglių atliktas tyrimas atskleidė, kad gausus cukraus vartojimas aknės riziką didina apie 30 %.
II tipo cukrinis diabetas. Per pastaruosius 30 metų II tipo cukrinio diabeto atvejų skaičius išaugo daugiau nei dvigubai. Prie to neabejotinai prisideda perteklinis cukraus vartojimas. Tiesa, ne visai tiesiogiai, o per tai, kad didina nutukimo riziką. Pastarasis yra pagrindinis II tipo cukrinio diabeto rizikos veiksnys. Besaikis cukrau vartojimas taip pat didina atsparumą insulinui. Apskaičiuota, jog su kiekvienomis papildomomis iš cukraus gautomis 150 kcal II tipo cukrinio diabeto rizika išauga po 1,1 %.
Vėžys. Valgant per daug cukraus gali padidėti rizika susirgti tam tikromis vėžio formomis. Tai susiję su nutukimu, atsparumu insulinui, taip pat ir palankia terpe lėtiniams uždegimams vystytis. Neįtikėtina, bet perteklinis cukraus vartojimas kai kurių onkologinių ligų riziką gali padidinti net iki 200 %! Labiausiai didėja prostatos, stemplės, plaučių, gimdos gleivinės ir žarnyno vėžio rizika.
Depresija. Nors saldumynai gerina nuotaiką, poveikis būna trumpalaikis. Iš tiesų besaikis cukraus vartojimas gali neigiamai paveikti emocinę būklę, trikdyti emocijų kontrolę ir net paskatinti depresiją. Per 20 metų trukęs mokslinis tyrimas atskleidė, kad per dieną suvartojant 67 g ir daugiau cukraus depresijos grėsmė išauga apie 23 %. Taip pat gali suprastėti atmintis, dėmesio koncentracija ir kitos kognityvinės funkcijos.
Senėjimas. Jo neišvengsime nė vienas, bet nesaikingai mėgaujantis saldumynais šis procesas vyksta sparčiau. Tai vyksta ne tik išoriniame, bet ir molekuliniame lygmenyje. Įrodyta, kad cukraus pernelyg gausi dieta spartina telomerų trumpėjimą. Šios iš baltymų sudarytos DNR atkarpos natūraliai trumpėja senstant, bet netinkama gyvensena ir žalingi aplinkos veiksniai greitina procesą. Tai reiškia, kad ne tik greičiau atsiranda išoriniai senėjimo požymiai, pvz., raukšlės, bet ir trumpėja gyvenimo trukmė.
Sveikas desertas: datulių saldainiai
12 saldainių
100 g – 324 kcal
Ruošti 1 val. 15 min.
REIKĖS:
- 90 g migdolų
- 35 g anakardžių
- 230 g datulių be kauliukų
- Šaukštelis nesaldintos kakavos miltelių
- Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
- Žiupsenlis druskos
- 20 g juodojo šokolado (ne mažiau kaip 75 % kakavos) lašelių
GAMINIMAS. Visus ingredientus, išskyrus šokolado lašelius, permalti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Suberti šokolado lašelius ir dar truputį permalti, kad jie sutrupėtų į smulkesnius gabalėlius, bet nevirstų bendra mase. Suformuoti apvalius saldainėlius ir juos bent valandai padėti į šaldytuvą, kad sustingtų.
Leiskite mums prisidėti prie jūsų gyvenimo būdo gerinimo. Subalansuokite savo mitybą ir pasirūpinkite savo organizmo našumu pasirinkdami vieną iš 7pack mitybos planų.
Būkite sveiki ir laimingi!
7pack.lt – Tavo subalansuotos mitybos partneris