Sviezios darzoviu salotos ir darzoviu nauda organizmui, vitaminai 7pack mityba
7 svarbios priežastys valgyti šviežias daržoves kiekvieną dieną

Nuo vaikystės visi girdime apie šviežių daržovių naudą. To primygtinai reikalauja ir medicinos ekspertai bei dietologai iš viso pasaulio: jie mano, kad žmogaus dienos racione turi būti ne mažiau kaip 400 g daržovių, geriausia sezoninių. Tačiau ką mes iš tikrųjų žinome apie šviežių daržovių naudą be to, kad jose gausu vitaminų?

Pasirodo, kad šviežiose daržovėse esanti vitaminų gausa toli gražu ne vienintelė priežastis valgyti jas kiekvieną dieną. Kokie yra šviežių daržovių valgymo kasdien pranašumai papasakosime šiandieniniame straipsnyje.

1. Didesnio šviežių daržovių kiekio įtraukimas į savo racioną padeda apsisaugoti nuo ligų
Salotų lapuose daug vitaminų A ir C, chlorofilo, kalio, geležies, silicio ir kitų biologiškai veiklių medžiagų. Salotos gerina virškinimą, kepenų veiklą, medžiagų apykaitą, saugo organizmą nuo aterosklerozės, jų lapuose daug rutino, stiprinančio kraujagyslių sieneles. Ridikėliuose gausu vitaminų C, E, mineralų: kalio, kalcio, geležies, jodo, natrio, chloro, todėl ridikėliai gali būti naudojami kaip druskos pakaitalas. Skydliaukės darbą gerina tironinai, esantys morkose, kopūstuose, salotose. Burokėliuose gausu betaino, kuris stabdo kepenų ląstelių senėjimą. Sąrašas yra begalinis: kiekviena daržovė turi ne vieną, o daugybę naudingų savybių. Taip pat įrodyta, kad reguliarus šviežių daržovių vartojimas sumažina vėžio riziką net 30 procentų.

2. Šviežių daržovių vartojimas padeda kovoti su depresija
Mokslininkai įrodė, kad žmonės, kurie valgo daugiau daržovių, yra mažiau linkę į depresiją. Ir visa tai dėka daržovėse esančių antioksidantų, taip pat folio rūgšties ir seleno – medžiagų, kurios stiprina geros nuotaikos hormono serotonino gamybą. Tarp veiksmingiausių natūralių „antidepresantų“ yra pupelės, špinatai, romėnų salotos, brokoliai.

3. Šviežių daržovių vartojimas gerina smegenų veiklą
Šviežių daržovių įtraukimas į savo mitybą ypač svarbus žmonėms, dirbantiems protinį darbą, taip pat vyresnio amžiaus žmonėms. Jų sudėtyje esantys antioksidantai apsaugo nuo smegenų ląstelių pažeidimo ir yra puiki aterosklerozės bei Alzheimerio ir Parkinsono ligų prevencija. Gydytojai geriausiais smegenų „pagalbininkais“ tarp daržovių laiko morkas, prisotintus liuteino burokėlius (juose yra daug jodo, geležies ir gliukozės), taip pat kopūstus ir špinatus (jie aprūpina smegenų ląsteles geležimi, vitaminais B6, B12 ir folio rūgštimi).

4. Šviežių daržovių vartojimas padeda gerinti regėjimą
Kas nežino pokšto apie triušius ir akinius. Tačiau morkų nauda akims tai ne pokštas: ryškioje daržovėje esantis beta karotinas kovoja su tinklainės geltonosios dėmės degeneracija ir katarakta. Daržovės, kuriose gausu vitamino C – pavyzdžiui, paprikos, pomidorai – saugo tinklainę nuo pažeidimų. Moliūgai, lapiniai kopūstai ir špinatai yra liuteino čempionai ir padeda pagerinti regėjimą, o avokadai, kuriuose gausu vitamino E, puikiai apsaugo nuo kataraktos.

5. Šviežios daržovės yra geriausias vitaminų šaltinis
Kad ir kiek mokslininkai bandė sukurti vitaminų pakaitalą, faktas lieka faktu: naudingos medžiagos geriausiai pasisavinamos iš natūralių daržovių. Norėdami gauti maksimalią naudą, stenkitės valgyti sezonines vietines daržoves: jos aprūpins jus būtent tomis maistinėmis medžiagomis, kurios yra svarbios šiuo metų laiku. Be to, vietinės daržovės mažiau apdorojamos kenksmingais chemikalais ir pesticidais nei importuotos iš kitų šalių. Taip pat labai svarbu tinkamai pasirinkti daržovių paruošimo būdą, nes termiškas apdorojimas prisideda prie vitaminų naikinimo. Geriausiai vitaminai išlieka daržoves gaminant garuose, verdant ir kepant orkaitėje. Bet pats geriausias pasirinkimas be abejo suvalgyti šviežias daržoves.

6. Šviežios daržovės padeda numesti svorio
Šviežios daržovės vaidina svarbų vaidmenį beveik kiekvienoje dietoje. Daržovėse yra gausų skaidulų, kurios suteikia greitą sotumo jausmą ir tuo pačiu – minimalų kalorijų kiekį. Štai kodėl šviežias daržoves galima valgyti praktiškai bet kokiu kiekiu ir nebijoti antsvorio. Be to, skaidulos stimuliuoja žarnyno veiklą, gerina medžiagų apykaitą ir išvalo virškinamąjį traktą nuo kenksmingų cheminių medžiagų, toksinų ir kancerogenų.

7. Šviežios daržovės prailgina jaunystę
Ilgalaikių tyrimų metu dietologai priėjo prie išvados, kad tinkama mityba su šviežių daržovių gausa gali atitolinti senėjimo požymius, tokius kaip odos pigmentacija, raukšlės, plaukų spalvos nublukimas, – atsiradimą. Kokios gi daržovės turi ryškiausią senėjimą stabdantį poveikį? Visų pirma, tai aišku daržovės, kuriuose yra daug vitamino C, antioksidantų ir naudingų mineralų.

Paprika. Šioje daržovėje itin gausu ne tik vitamino C (daugiau nei bet kurioje kitoje daržovėje ar vaisiuje), bet ir beta karotino, mineralinių medžiagų bei skaidulų.
Pomidorai. Daržovė, kurioje yra daug likopeno (antioksidanto, kuris pasižymi imunostimuliuojančiu ir priešnavikiniu poveikiu). Glutationas, kuris išvalo žmogaus organizmą nuo toksinų, taip pat padės keleriems metams atitolinti senatvę ir raukšles. Būtent todėl visoms savo sveikata ir išvaizda besirūpinančioms moterims ir vyrams dažnai reikia valgyti šviežius pomidorus.
Morkos. Šis šakniavaisis (kaip ir kitos geltonos, oranžinės ar raudonos spalvos daržovės ir vaisiai) yra kupinas beta karotino, kuris padeda sumažinti veido raukšlių skaičių, gerina regėjimą ir suteikia odai tolygų atspalvį bei sveiką spindesį.

Būkite sveiki ir sėkmingi!

Jau nuo sekančio pirmadienio www.7pack.lt galite užsisakyti papildomą daržovių porciją prie savo mitybos plano! Tai padaryti galėsite užėjus į atskiro mitybos plano langą, o visus 7pack mitybos planus galite rasti čia.

www.7pack.lt – Tavo subalansuotos mitybos partneris

  • Krepšelis tuščias