Baltymai [3 dalis]

Jūsų mityba subalansuota, tačiau po mėsos jaučiate sunkumą ir diskomfortą? Suvalgę žuvies ar varškės atsiranda pilvo pūtimas?

Gali būti kelios priežastys:

  1. Visgi valgote per mažai baltyminio maisto ir virškinimo sistemoje tiesiog neišsiskiria pakankamas kiekis fermentų, kai suvalgote didesnį baltymų kiekį per vieną valgymą.
  2. Baltymai blogai virškinami dėl virškinimo trakto problemų (mažas skrandžio rūgštingumas, kasos fermentų trūkumas, dirgliojo žarnyno sindromas ir kt.).

Atsiradus nemaloniems pojūčiams skrandyje, visų pirma reikėtų pasikonsultuoti su jūsų šeimos gydytoju arba gastroenterologu. Gydytojui nenustačius jokių virškinimo sutrikimų, vadovaukitės šiomis rekomendacijomis:

  • Į kiekvieną valgį palaipsniui pridėkite baltymų turinčius produktus.
  • Prieš gaminant mėsą arbą žuvį rekomenduojama naudoti marinavimą (druska, citrinos sultys ar obuolių actas, prieskoniai), po to baltyminį maistą geriau troškinti arba kepti orkaitėje.
  • Prieš verdant ankštines daržoves (o taip pat riešutus ir sėklas) geriausia juos užmirkyti bent kelioms valandoms.
  • Į patiekalus taip pat galima dėti ciberžolę, kuri padeda aktyvuoti kasos veiklą.

Jeigu kartais nemėgstate mėsos ir žuvies, nevalgote pieno produktų, esate vegetaras arba veganas, pridėkite į savo racioną šių produktų, skirtų baltymų trūkumui koreguoti:

Kolagenas yra svarbus organizmo baltymas, kuris sudaro jungiamojo audinio pagrindą. Tai vienas iš pagrindinių sąnarių, kaulų, sausgyslių, plaukų, odos, nagų ir dantų, taip pat venų ir arterijų sienelių komponentų. Išvertus iš graikų kalbos κόλλα reiškia „klijai“. Šis žodis geriausiai
apibūdina kolageno funkciją. Kolageno skaidulos reikalingos ląstelėms susitvirtinti, padėti audiniams išlaikyti tempimą.

Rekomenduojame išbandyti kolageno kompleksą iš BIOCARE, kurį rasite mūsų el. parduotuvėje paspaudę ant aktyvios nuorodos čia.

Spirulina – produktas iš žaliai – melsvų dumblių, 70% susidedantis iš augalinių baltymų ir net turintis savyje nepakeičiamųjų aminorūgščių.

Kiaušiniai – labai geras lengvai virškinamų baltymų šaltinis, turinti platų aminorūgščių profilį.

Daigai – turi savyje ne tik fermentų, bet ir didelį augalinių baltymų kiekį, kuris lengvai pasisavina.

Baltyminiai milteliai, batonėliai ir kt. – labai greitas ir skanus būdas papildyti subalansuotą mitybą papildomais baltymais. Puikiai tinka, kai reikia greitai užkąsti, po treniruotės ar automobilyje, kai nėra galimybės pilnavertiškai pavalgyti.

Užbaigiant straipsnių ciklą apie baltymus, pristatome, savyje turinčių gyvulinių ir augalinių baltymų, produktų TOP’ą.

Gyvuliniai baltymai:

  • Vištienos ir kalakutienos file;
  • Liesa jautiena;
  • Tunas;
  • Lašiša;
  • Kiaušiniai;
  • Jūros gėrybės;
  • Liesa varškė;
  • Kiaušiniai;
  • Fermentinis sūris.

Augaliniai baltymai:

  • Soja;
  • Avinžirniai;
  • Lešiai;
  • Pupelės;
  • Tofu;
  • Žemės riešutai;
  • Migdolai;
  • Grikiai;
  • Avižos;
  • Daigai.

Sveikas ir subalansuotas maistas – ilgo ir kokybiško gyvenimo pagrindas, tad likite sveiki kartu su 7pack!

Savo mitybos planą galite išsirinkti ČIA.

  • Krepšelis tuščias