7pack receptai - Kuciu stalo patarimai
Kūčių stalo patarimai ir 7 receptai

7Pack sveikina visus su artėjančiomis žiemos šventėmis!

Kūčios yra labai svarbi Kalėdų etapo dalis. Kūčios yra paskutinė Advento diena, todėl ji kalendoriuose tampa labai svarbia ir ypatinga diena. Kūčių vakarą dažniausiai praleidžiame su pačiais artimiausiais žmonėmis šiltoje ir jaukioje namų aplinkoje. Kūčių vakarienės Lietuvoje įprastai švenčiamos puošniai ir su daugybe meilės. Ši šventė kuria neužmirštamus, širdį glostančius prisiminimus. Todėl, šiame straipsnyje aptarsime kaip galėtų atrodyti Jūsų šventinis Kūčių stalas, kuris paliks neužmirštamus prisiminimus!

KŪČIŲ STALO PATARIMAI

Kaip papuošti Kūčių Stalą?
Kūčių vakarienė kiekvienam iš mūsų yra labai šventinis vakaras. Nesvarbu, ar kviečiate draugus, ar šeimos narius, jums tikrai patiks 7pack patarimai, kaip papuošti šventinį Kūčių stalą.

Spalvų derinimas
Kūčių stalui stenkitės rinktis neutralias spalvas. Ryškius atspalvius geriau palikite Naujiesiems metams. Kūčių vakaras ir Šv. Kalėdos turi gilią prasmę, todėl renkantis pagrindinę dekoro spalvų schemą, svarbu į tai atsižvelgti. Pirmenybę teikite sidabrui ir auksui, baltai, raudonai, pilkai, mėlynai arba rudai. Žinoma, gali būti ir ryškesnių elementų, bet jų ant Kūčių stalo turėtų būti nedaug. Jeigu jums labiau patinka tradicinis šventinis vaizdas, rinkitės miško žalumynų ir uogų raudonumo spalvas kartu su tradiciniais kalėdiniais apvalkalais, kad sukurtumėte tikrą Šv. Kalėdų dvasią.

Kūčių stalo serviravimas

Vienas iš paprasčiausių ir visiems suprantamiausių Kūčių stalo serviravimo būdų yra balta staltiesė, puošnios servetėlės ​​ir žalumynai. Šis būdas yra pats tradiciškiausias ir šventiškiausias. Tokiu atveju centrine Kūčių stalo kompozicija gali tapti eglės vainikas. Kūčių stalo puošimas gamtos motyvais visada atrodo labai jaukiai ir šiltai. Norėdami tai padaryti, galite naudoti ne tik vainikus, bet ir dekoratyvines šakeles, kankorėžius ir tokiu būdu papildyti stalą natūraliais atspalviais. Šiais metais tarp švenčių dekoracijų tendencijų dažnai minimas natūralumas, todėl jomis galima remtis puošiant stalą Kūčioms.

Mūsų protėviai Kūčių vakarą po staltiese pakišdavo šiaudų, simbolizuojančių prakartėlę, kurioje gimė Jėzus Kristus. Taip pat galite pabarstyti kviečių, kurie yra kitų metų gausos simbolis. Česnakai dedami iš keturių pusių, kad apsaugotų nuo piktųjų dvasių. Kūčių magiją pabrėžia gražios dekoratyvinės žvakės elegantiškose žvakidėse.

Kūčių stalo serviravimas turi būti ypatingas, todėl įsitikinkite, kad kiekvienas skaniausias Jūsų šventinis patiekalas patiekiamas tinkamuose induose. Geriausias sprendimas – balta elegancija, kuri puikiai derės su kitais tradiciniais Kūčių stalo atributais: baltas porcelianas, krištolo taurės ir prabangūs stalo įrankiai nepaliks abejingų.

Sukurkite unikalų stalo centrą

Jei norite, kad jūsų Kūčių stalas atrodytų nepriekaištingai ir padarytų didelį įspūdį, viską pradėkite nuo vidurio. Pirmiausia, palikite vietos kalėdaičiams, vėliau galite pradėti puošti stalą įvairiausiomis dekoracijomis. Jeigu norite, kad Jūsų Kūčių stalas atrodytų tradiciškiau, galite pridėti įvairiausias girliandas ar lemputes, šalia galite padėti kankorėžių, sukurdami išskirtinį kalėdinį vaizdą. Tuo pačiu, sukurkite Kūčių stalui jaukaus šiltumo, papuošiant švytinčiomis žvakėmis. Kalėdinis dvelksmas taip pat yra labai svarbus akcentas, pagyvinantis šiltą atmosferą, tad neužmirškite imbierinių sausainių ir cinamono!

Svarbu ne tik papuošti Kūčių stalą, bet tuo pačiu ir jį paruošti. Gaminkite skaniausius patiekalus, džiaukitės būdami su šeima bei mėgaukitės gurmaniškais skoniais!

Pristatome keletą šventiškų patiekalų jūsų Kūčių stalui!


RECEPTAI KŪČIŲ STALUI

Silkė pataluose su graikišku jogurtu ir garstyčiomis

Ingredientai:

  • 2 bulvės;
  • 2 morkos;
  • 1 didesnis arba 2 mažesni burokėliai;
  • 3 dideli arba 4 maži virti kiaušiniai;
  • ½ raudonojo svogūno;
  • 340 g silkės filė aliejuje;
  • Šviežios krapų šakelės.

Graikiško jogurto padažui:

  • 150 g graikiško jogurto;
  • 2 v.š. švelnių garstyčių su medumi;
  • 1 arbatinis šaukštelis garstyčių;
  • Pagal skonį galite pridėti druskos arba pipirų.

Gaminimo eiga:
1. Viename puode išvirkite neluptas morkas ir bulves, kitame neluptus burokėlius.
2. Atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
3. Kiaušinius išvirkite kietai.
4. Pasiruoškite graikiško jogurto padažą, sumaišydami visus jam skirtus produktus iki vientisos masės.
5. Keturiuose stiklainiuose susluoksniuokite: kubeliais supjaustytą silkę, sumaišytą su smulkiai kapotais raudonaisiais svogūnais, morkas, bulves, pusę graikiško jogurto padažo, burokėlius, likusią pusę graikiško jogurto padažo ir tarkuotus kiaušinius.
6. Dekoruokite šakele šviežių krapų arba svogūnų ar česnakų laiškais.

Silkė su keptais grybais

Ingredientai:

  • 4 vienetai silkių filė;
  • 500 ml virtų grybų;
  • 1 morka;
  • 1 svogūnas;
  • 2 v.š. pomidorų padažo;
  • 1 žiupsnelis druskos.

Gaminimo eiga:
1. Nulupkite svogūną, nuskuskite morką. Svogūną supjaustykite smulkiais gabalėliais, morką sutarkuokite.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Suberkite smulkintas daržoves ir pakepkite, kol šios suminkštės. Sudėkite grybus, pomidorų padažą ir pakaitinkite dar apie 10 min. Paragaukite, jei trūksta druskos, šiek tiek jos įberkite. Pagardą palikite atvėsti.
3. Silkę supjaustykite juostelėmis. Dėkite į lėkštę. Šalia dėkite grybų pagardą.

Lašišos filė po migdolų ir „pesto“ patalais

Ingridientai:

  • 600-700 g lašišos filė;
  • 100 g migdolų;
  • 1 nedidelis ryšelis petražolių;
  • 1 sauja baziliko;
  • 2 vidutinės skiltelės česnako;
  • 1 citrinos žievelė;
  • 3 v.š. aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus;
  • 5 v.š. vandens;
  • jūros druska, šviežiai malti baltieji ir juodieji pipirai – pagal skonį.

Gaminimo eiga:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Nuplaukite žuvį, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
2. Kepimo skardą arba groteles išklokite folijos sluoksniu, ant viršaus uždėkite sluoksnį kepimo popieriaus. Ant jos sudėkite žuvį, pasūdykite ir iš abiejų pusių pabarstykite baltais pipirais. Palikite puse su oda žemyn.
3. Į maišytuvo dubenį sudėkite visus kitus ingredientus, įskaitant aliejų ir vandenį, įberkite druskos ir juodųjų pipirų. Galutinis rezultatas turėtų būti gana tiršta pasta – tirštesnė nei įprastas pesto.
4. Riešutų „pesto“ ištepkite žuvį ir tolygiai paskleiskite. Tvirtai suvyniokite žuvį į popierių, o po to į foliją ir pašaukite į orkaitę kepti 30 minučių.

Smidrų salotos

Ingredientai:

  • 10 – 12 žaliųjų smidrų;
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • 1/5 a.š. druskos;
  • 1/3 a.š. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 100 – 200 g vyšninių pomidoriukų, perpjautų pusiau;
  • Keli supjaustyti svogūnų laiškai;
  • Saujelė graikinių riešutų, pakepintų sausoje keptuvėje, atvėsintų ir stambiai sukapotų;
  • 40 g kietojo ožkų sūrio, sutarkuoto ar supjaustyto drožlėmis;
  • Šviežių petražolių;
  • 1 a.š. citrinų sulčių.

Gaminimo eiga:
1. Įkaitinkite keptuvę, kur apkepsite smidrus.
2. Apskuskite smidrų kotelius, sumedėjusius galiukus nupjaukite. Aptepkite stiebelius aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir dėkite kepti. Kepkite vartydami apie 5 – 6 min., kol kiek suminkštės, skrustelės, bet išliks traškūs. Iškepusius supjaustykite skersai į 2–3 dalis.
3. Berkite smidrų pagaliukus į dubenį, čia pat dėkite ir kitus ingredientus, o tada sumaišykite, paragaukite ir įsitikinkite ar nieko netrūksta.

Sluoksniuotos tešlos pyragas su lašiša ir špinatais

Ingredientai

  • 2 kiaušiniai;
  • 50 g fermentinio sūrio;
  • 125 g mocarela sūrio;
  • 100 ml pieno;
  • 400 g lašišos;
  • 275 g sluoksniuotos tešlos;
  • 200 g šaldytų špinatų;
  • Druskos;
  • Pipirų.

Gaminimo eiga:
1. Špinatus atšildykite, lašišą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
2. Kiaušinius išplakite su pienu, druska, pipirais, sumaišykite su lašišos gabalėliais ir įdėkite sutarkuotus sūrius. Viską išmaišykite.
3. Kepimo formą išklokite sluoksniuota tešla (dugną ir kraštus) ir supilkite lašišos- kiaušinių-špinatų paruoštą masę.
4. Kepkite orkaitėje 170 laipsnių temperatūroje apie 40 – 45min.

Kūčiukai

Ingredientai:

  • 500 g miltų;
  • 200 ml vandens;
  • 15 g mielių;
  • 50 g aguonų;
  • 2 v.š. rudojo cukraus;
  • ½ a.š. druskos;
  • 2 v.š. aliejaus.

Gaminimo eiga:
1. Į didelį indą supilkite miltus, padarykite juose duobutę ir joje ištrinkite mieles su 0,5 šaukšto cukraus, užpilkite šlakelį šilto vandens, išmaišykite iki košelės ir švelniai apiberkite miltais. 15 min. palikite šiltoje vietoje, kad mielės pabustų – kauburėlis iškiltų.
2. Likusiame šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų, pilkite šį saldintą vandenį, aliejų į dubenį su mielėmis bei miltais, suberkite druską bei aguonas ir imkite maišyti, o vėliau ir minkyti. Tešla turi išeiti tampri, nebelipti prie rankų, turėkite kantrybės ir stenkitės nebeberti daugiau miltų (geriau pavilgykite rankas aliejumi).
3. Išminkytą tešlą padėkite šiltoje vietoje 1 val., kad pakiltų.
4. Pakilusią tešlą gerai išminkykite, pjaustykite gabalėliais ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.
5. Priklausomai nuo gabalėlų dydžio, kepkite kūčiukus 7-9 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje (režimas su „vėjeliu“), kol gražiai paruduos.

Keksas su aguonomis

Ingredientai:

  • 80 g aguonų;
  • 40 g kukurūzų miltų;
  • 40 g žaliųjų grikių miltų;
  • 15 g cukraus;
  • 1/2 v.š. kepimo miltelių;
  • 3 kiaušiniai;
  • 15 ml kokosų aliejaus.

Gaminimo eiga:
1. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 20 min.
2. Nupilkite vandenį ir vėl užpilkite aguonas verdančiu vandeniu ir palikite dar 20 minučių. Nupilkite aguonas per labai ploną sietelį.
3. Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius į atskirus dubenėlius.
4. Į puodelį su tryniais supilkite kokosų aliejų, suberkite aguonas, miltų mišinį, kepimo miltelius ir cukrų. Viską kruopšiai išmaišykite.
5. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Papildomai galite įberti ir druskos, kad geriau plaktųsi.
6. Supilkite išplaktus baltymus į puodelį, kuriame yra mišinys su tryniais ir švelniai išmaišykite, kad kuo mažiau paveiktų baltymų putų orumą. Maišymas su mentele turi būti lėtas, iš apačios į viršų.
7. Supilkite tešlą į silikoninę formą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.


Pasak mūsų protėvių, 12 patiekalų simbolizuoja 12 mėnesių. Paruošti tiek patiekalų užtruks nemažai laiko – apsipirkimas parduotuvėje, gaminimas, virtuvės tvarkymas…
Šeimininkėms(-ams) tai tikrai nemažas iššūkis.

Per šventes visą savo laiką stengiamės išnaudoti kuo vertingiau, būdami su mums artimais žmonėmis. Tad, 7Pack komanda paruošė 12 šventinių Kūčių stalo patiekalų, kuriuos galite užsisakyti jau dabar! Leiskite palengvinti jūsų šventinius rūpesčius ir išsaugoti brangų laiką per šventes, kurį galėsite skirti poilsiui arba bendravimui su artimiausiais žmonėmis!

Jei norite peržvelgti 7pack šventinio Kūčių stalo meniu spauskite ČIA.

Būkite sveiki ir laimingi per gražiausias metų šventes!

7Pack komanda

  • Krepšelis tuščias