Arbuzai, receptas, sveika ir skanu
Arbūzai – gaivu, skanu ir sveika + receptas

Arbūzas neabejotinai yra vienas mėgstamiausių vasaros vaisių. Sultingas, maloniai saldus ir labai gaivus – tobulai subalansuotas karštymečiui. Puiki žinia, jog šis vaisius ne tik labai gardus, bet ir naudingas mūsų sveikatai!

Kuo naudingas?

Arbūzai yra mažai kaloringi, bet maistinių medžiagų turtingi vaisiai. 100 g arbūzo yra:

  • 30 kcal
  • 91,5 g vandens
  • 0,6 g baltymų
  • 0,2 g riebalų
  • 7,6 g angliavandenių, iš kurių cukrų 6,2 g, maistinių skaidulų 0,4 g
  • Vitamino A: 28 µg (3 % rekomenduojamos paros normos (RPN))
  • Vitaminas C: 8,1 mg (9% RPN)
  • Vitaminas B1: 0,033 mg (3 % RPN)
  • Vitaminas B5: 0,221 mg (4 % RPN)
  • Vitaminas B6: 0,045 mg (3 % RPN)
  • Vitaminas B9: 3 µg (1% RPN)
  • Kalis: 112 mg (3 % RPN)
  • Magnis: 10 mg (3 % RPN)
  • Kalcis: 7 mg (1 % RPN)
  • Fosforas: 11 mg (2 % RPN)

Aprūpina skysčiais. Arbūzą sudaro apie 92 % vandens, todėl jis puikiai papildo organizmo skysčių atsargas. Tai ypač svarbu karštomis vasaros dienomis siekiant išvengti dehidratacijos.

Saugo nuo vėžio. Arbūzuose gausu likopeno – antioksidanto, vaisiui suteikiančio raudoną spalvą. Ši medžiaga padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir turi priešuždegiminių savybių. Įrodyta, kad dėl tokio poveikio likopenas netgi mažina vėžio riziką, ypač prostatos.

Stiprina imunitetą. Arbūzuose esantis vitaminas C palaiko imunines funkcijas bei padeda išvengti laisvųjų radikalų daromos žalos ląstelėms.

Palaiko sveiką širdį. Tam svarbus jau minėtas likopenas, galintis sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat jis padeda sureguliuoti kraujospūdį, taip mažindamas širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Taip pat veikia ir kita arbūzuose esanti medžiaga – citrulinas. Tai yra aminorūgštis, didinanti azoto oksido kiekį organizme. Pastarasis plečia kraujagysles, gerina kraujotaką ir mažina kraujospūdį. Širdį stiprina ir šiuose vaisiuose esantis kalis, neutralizuojantis perteklinio organizme esančio natrio žalingą poveikį.

Gerina sąnarių būklę. Pirmiausia arbūzai sąnariams labai naudingi dėl to, kad gausiai aprūpina organizmą skysčiais. Dehitratacija – vienas didžiausių sklandžiai veikiančių sąnarių priešų. Taip pat šiuose vaisiuose yra junginys, vadinamas cucurbitacin E. Jis turi priešuždegiminių savybių, todėl slopina organizme tiek ūmius, tiek lėtinius uždegimus ir palengvina tokias ligas kaip artritas.

Palaiko virškinimą. Arbūzuose nėra ypač daug maistinių skaidulų, bet jos kartu su dideliu vandens kiekiu reikšmingai prisideda prie sklandaus virškinimo darbo palaikymo, vidurių užkietėjimo rizikos mažinimo. Kai kurių tyrimų duomenimis, arbūzai netgi gali padėti mažinti svorį.

Puoselėja odą ir plaukus. Arbūzuose yra vitamino A, kuris būtinas odos sveikatai, palaiko jos drėgmės pusiausvyrą, skatina naujų ląstelių augimą. Reikšmingas ir vitaminas C, būtinas kolageno gamybai. Pastarasis svarbus ne tik odos elastingumui išsaugoti, bet ir tvirtai plaukų struktūrai.

Slopina raumenų skausmą. Kai kurių mokslinių tyrimų duomenimis, arbūzuose esantis citrulinas mažina raumenų įtampą ir skausmą, pagreitina jų atsigavimą po fizinio krūvio. Taigi arbūzai labai naudingi sportuojantiems, dirbantiems sunkų fizinį darbą.

Saugo akis. Vitaminas A ir beta karotinas – šiedu arbūzuose esantys komponentai palaiko akių sveikatą ir gali padėti išvengti su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos bei naktinio aklumo.

Išsirinkti geriausią

Jeigu norite parduotuvėje išsirinkti puikiai sunokusį ir gardų arbūzą, reikėtų atkreipti dėmesį į šiuos ženklus:

Forma. Ji turėtų būti simetriška, nesvarbu, arbūzas apvalus ar ovalus. Asimetrija gali rodyti netolygų augimą, kas gali turėti įtakos tekstūrai ir skoniui.

Dėmė. Tai vieta, ant kurios arbūzas gulėjo ant žemės augdamas bei nokdamas. Jeigu ji kreminė, į geltonumą, arbūzas sunokęs, jeigu balta arba jos visai nėra, arbūzas gali būti nuskintas per anksti ir bus nepakankamai sunokęs.

Žievė. Jeigu ji sodrios gilios spalvos ir matinė, vaisius puikiai sunokęs. Jeigu blizgi, sunokęs prastai. Taip pat žievė turi būti tvirta, atspari spaudimui. Patartina vengti arbūzų su įpjovimais, įlenkimais.

Spalva. Kokybiško arbūzo spalva turi būti tolygi, netolygumai rodo nevienodą sunokimo laipsnį. Jeigu pastebite į tinklą panašias rudas dėmeles ant žievės paviršiaus, tai rodo, kad arbūze esantis cukrus veržiasi į paviršių, tad jis bus ypač saldus.

Svoris. Paėmus į rankas arbūzas turėtų atrodyti sunkus, atsižvelgiant į dydį. Tai rodo, kad jis kupinas vandens ir sultingas.

Garsas. Jeigu pabeldus į arbūzą girdimas gilus tuščiaviduris garsas, vaisius yra gerai prinokęs. Jeigu skambesys duslus, arbūzas gali būti arba per mažai sunokęs, arba pernokęs.

Stiebas. Jeigu toks paliktas, reikėtų ieškoti arbūzo su sausu rudu stiebu. Tai rodo gerą prinokimą. Jeigu stiebas žalias, greičiausiai vaisius nuskintas per anksti.

Ar žinojote?

  • Manoma, kad arbūzai kilę iš šiaurės rytų Afrikos. Žinoma, kad Egipte jie auginami jau per 5000 metų.
  • Arbūzai vaizduojami senovės Egipto hieroglifuose ir dažnai buvo dedami į faraonų kapus, kad maitintų juos pomirtiniame gyvenime.
  • Labiausiai paplitę yra raudoni arbūzai, bet jų minkštimas būna ir geltonos, oranžinės ir net baltos spalvos.
  • Arbūzas laikomas vienu didžiausių vaisių pasaulyje. Sunkiausias užfiksuotas svėrė 159 kg ir jį 2013 m. užaugino Chrisas Kentas iš Tenesio valstijos (JAV).
  • Skirtingai nei manoma, besėkliai arbūzai nėra genetiškai modifikuoti. Jie sukurti kryžminant konkrečias arbūzų veisles.
  • Valgomas ne tik arbūzo minkštimas, bet ir žievė. Ji tinka salotoms, troškiniams, marinuotiems agurkams ruošti bei kitiems receptams.

Gaivinančios salotos

4 porcijos

100 g 237 kcal

Ruošti 15 min.

Reikės

  • 250 g halumio
  • 600 g besėklio arbūzo
  • 200 g žaliųjų pupelių
  • Kelios šakelės šviežių mėtų
  • Vienos citrinos sultys
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos pagal skonį

GAMINIMAS

Sūrį supjaustyti riekelėmis ir apkepti griliuje arba iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje ant grotelių po porą minučių iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Arbūzą nulupti ir supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais. Kartu su pupelėmis bei mėtų lapeliais išdėlioti lėkštėje. Apšlakstyti citrinos sulčių ir aliejaus mišiniu, pagardinti druska. Ant viršaus išdėlioti keptą sūrį. Rekomenduojama patiekti su pita.


Leiskite mums prisidėti prie jūsų gyvenimo būdo gerinimo. Subalansuokite savo mitybą ir pasirūpinkite savo organizmo našumu pasirinkdami vieną iš 7pack mitybos planų.

Būkite sveiki ir laimingi!
7pack.lt – Tavo subalansuotos mitybos partneris

  • Krepšelis tuščias