Nors šiais laikais įvairiausių šviežių vaisių ir daržovių prekybos centruose galime įsigyti ištisus metus, sezoniškumas vis dar svarbus. Pavasarį jau galima rasti pirmųjų lietuviškų daržovių, kurios ne tik labai gardžios, bet ir naudingos sveikatai. Na, o vietinių vaisių dar teks palaukti, tad kol kas pasimėgaukime atvežtiniais – kokie produktai pavasarį ypač naudingi?
Ridikėliai
Ridikėliai – viena pirmųjų daržovių, pavasarį nudžiuginanti šviežiu derliumi. Traškūs, sultingi, maloniai aštrūs, o svarbiausia – labai naudingi žiemos išsekintam organizmui! Jie labai mažai kaloringi (100 g – apie 20 kcal), bet kupini ląstelienos, kuri suteikia sotumo ir prisideda prie sklandaus virškinimo. Šiose daržovėse yra daug vitamino C, B grupės vitaminų, kalio, kalcio, geležies, natrio, fosforo. Įrodyta, kad ridikėliai padeda atsikratyti organizme susikaupusių toksinų, turi stiprų antioksidacinį poveikį, slopina uždegimus. Taip pat padeda palaikyti reikiamą skysčių pusiausvyrą organizme. Jie labai naudingi širdžiai, kraujagyslėms, padeda reguliuoti kraujospūdį, mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Stiprina imunitetą, saugo nuo pavasarinio peršalimo. Ridikėliuose esantis kalcis ir fosforas palaiko sveikus kaulus, sąnarius, dantis. Ši pavasarinė daržovė naudinga ir grožiui – įrodyta, kad lėtina senėjimą, raukšlių formavimąsi, skatina kolageno gamybą.
Rūgštynės
Nepelnytai primiršta daržovė. Kaip ir ridikėliai jos visai nekaloringos (100 g – apie 21 kcal), bet nauda organizmui – milžiniška. Tai yra puikus vitaminų C, E, K, B grupės šaltinis, taip pat jose gausu geležies, kalcio, magnio, fosforo ir kitų mineralų. Šis žalumynas yra tikras pavasarinės avitaminozės priešas! Įrodyta, kad rūgštynės netgi mažina anemijos riziką, padeda varginant lėtiniam nuovargiui, galvos skausmams, sumažėjus fiziniam pajėgumui. Taip pat didina organizmo atsparumą infekcinėms ligoms. Pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Naudingiausi jauni rūgštynių lapeliai, jie netgi detoksikuoja organizmą, gerina kepenų, tulžies pūslės, virškinimo sistemos veiklą. Taip pat stiprina širdį (ir kitus raumenis), gerina kraujotaką, palaiko sveiką nervų sistemą. Labai naudingos moterims, nes lengvina menstruacinį kraujavimą, PMS, o taip pat ir menopauzės simptomus.
Svogūnų laiškai
Jų galima užsiauginti net ant savo palangės. Mažai kas žino, bet svogūnų laiškai yra maistingesni už patį svogūną. Juose daugiau antioksidantų, B grupės vitaminų, vitaminų C, A, K. Taip pat gausu geležies, vario, mangano, cinko ir kitų mineralų. Tai puikus dietinis valgis, nes 100 g tėra apie 30 kcal. Kadangi svogūnų laiškuose gausu maistinių skaidulų, jie gerina virškinimą, žarnyno veiklą, mažina vidurių užkietėjimo riziką, naudingi metant svorį. Turi labai stiprų priešuždegiminį poveikį, stiprina imunitetą ir taip ne tik mažina peršalimo ir kitų infekcinių ligų, bet net ir vėžio riziką. Įrodyta, kad slopina daugelio lėtinių ligų simptomus, ypač artrito. Taip pat palaiko širdies sveikatą, sklandžią kraujotaką, mažina hipertenzijos, padidėjusio cholesterolio riziką. Svogūnų laiškuose esantis cinkas labai naudingas žiemos nualintiems plaukams, nagams ir odai, skatina jų regeneraciją, todėl padeda palaikyti jaunystę ir grožį.
Avokadai
Dauguma prisibijo šių vaisių, nes yra girdėję, kad jie riebūs ir kaloringi. 100 g yra apie 240 kcal – palyginus su kitais vaisiais tai daug. Vis dėlto avokadai yra sveikų riebalų šaltinis ir juos į mitybą rekomenduojama įtraukti kiekvienam. Ypač pavasarį, kai organizmas yra nusilpęs po žiemos. Be sveikų riebalų čia gausu skaidulų, B grupės vitaminų, vitamino C, E, K, kalcio, magnio, antioksidantų ir dar galybė kitų sveikatai palankių medžiagų. Avokadai labai naudingi širdžiai, nes didina gerojo ir mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Įrodyta, kad jie mažina infarkto, insulto, širdies nepakankamumo ir kitų kardiologinių ligų riziką. Taip pat didina energijos lygį, fizinį ir protinį pajėgumą, organizmo atsparumą infekcinėms ligoms. Dėl skaidulų labai naudingi žarnynui, palaiko sveiką mikrobiomą, padeda pasišalinti
kenksmingoms medžiagoms, kartu prisideda prie svorio reguliavimo procesų. Avokaduose yra labai galingų antioksidantų, kurie saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukelto pavojaus, lėtina senėjimą bei mažina vėžio riziką! Šiuos vaisius turėtų pamėgti sergantieji cukriniu diabetu, nes jie padeda reguliuoti cukraus lygį kraujyje. Galiausiai jie labai naudingi regai, nes juose yra akims svarbių medžiagų liuteino ir zeaksantino. Dėl to avokadai mažina kataraktos ir amžinės geltonosios dėmės degeneracijos riziką. Beje, avokadai labai naudingi odai, plaukams ir nagams, nes skatina kolageno gamybą ir saugo nuo žalingų aplinkos veiksnių.
Bananai
Juos su malonumu valgome ištisus metus, bet pavasarį bananai gali būti naudingi kaip niekad. Kaip ir avokadai jie gana kaloringi (100 g – apie 110 kcal), bet kartu labai maistingi. Juose gausu B grupės vitaminų, vitamino C, kalio, magnio, mangano, antioksidantų. Pavasarį bananai labiausiai rekomenduojami dėl teigiamo poveikio nuotaikai, o juk labai dažnai pasibaigus žiemai organizmas būna pervargęs ir dėl to mus apninka depresyvios mintys. Bananuose yra triptofanų, kuriuos organizmas paverčia į laimės hormonu vadinamą serotoniną. Todėl reguliariai valgant šių vaisių gerėja nuotaika, mažėja neigiamas streso poveikis organizmui, tampa lengviau atsipalaiduoti, net pagerėja miego kokybė. Be teigiamo poveikio psichikai ir nervų sistemai, bananai labai naudingi širdžiai, mažina hipertenzijos, infarkto, insulto ir kitų kardiologinių ligų riziką. Taip pat palaiko sklandų virškinimą, imuninės sistemos darbą. Kadangi ilgam suteikia sotumo, pasitarnauja metant svorį. Be to, jie gerina raumenų funkcijas, didina jų pajėgumą, spartina atsigavimą po fizinio krūvio, todėl padeda pasiekti geresnių rezultatų sportuojant. Galiausiai jie labai naudingi inkstams, mažina jų akmenligės riziką ir apskritai padeda sureguliuoti skysčių cirkuliaciją organizme.
Sočios salotos
4 porcijos
100 g – 288
Ruošti 10 min.
SALOTOMS
- 400 g konservuotų avinžirnių
- 230 g ridikėlių
- 40 g gražgarsčių
- Avokadas
- Nedidelis poras
- 60 g fetos
PADAŽUI
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Šaukštas Dižono garstyčių
- Šaukštas klevų sirupo
- 1 / 4 šaukštelio malto kumino
- Maža skiltelė spausto česnako
- Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS.
Avinžirnius perplauti po tekančiu vandeniu, nusausinti. Sumaišyti su riekelėmis pjaustytais ridikėliais, gražgarstėmis, kubeliais pjaustytu avokado minkštimu, žiedeliais pjaustytu poru ir trupinta feta. Sumaišyti padažui skirtus ingredientus ir apšlakstyti salotas. Permaišyti.
Rūgštynių užtepėlė
4 porcijos
100 g – 98 kcal
Ruošti 10 min.
- 150 g graikiško jogurto
- 50 g fetos
- Sauja rūgštynių
- Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Kelios šakelės šviežių krapų
- Skiltelė česnako
- Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS.
Visus ingredientus pertrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Nepersistengti, kad užtepėlė netaptų pernelyg skysta. Rekomenduojama tepti ant baltos duonos, trapučių.
Leiskite mums prisidėti prie jūsų gyvenimo būdo gerinimo. Subalansuokite savo mitybą ir pasirūpinkite savo organizmo našumu pasirinkdami vieną iš 7pack mitybos planų.
Būkite sveiki ir laimingi!
7pack.lt – Tavo subalansuotos mitybos partneris