Kiekvienas žino, kad mityba atlieka viena pagrindinių vaidmenų mūsų fizinėje sveikatoje. Moksliniai tyrimai atskleidžia, kad ji ne mažiau svarbi ir psichinei gerovei, taip pat ir protinei veiklai.
Kur slypi ryšys?
Žarnynas dar vadinamas antrosiomis smegenimis. Ne veltui: virškinimo sistemos ryšys su tikrosiomis smegenimis yra labai glaudus. Virškinimo trakte gyvena milijardai bakterijų, kurios daro įtaką cheminių medžiagų, perduodančių signalus smegenims (neurotransmitorių), gamybai. Subalansuoto sveiko maisto vartojimas skatina gerųjų bakterijų augimą, o tai teigiamai veikia neurotransmitorių išsiskyrimą. Tai reiškia, jog sveikas maistas padeda virškinimo sistemai palaikyti gerą ryšį su smegenimis. Ir atvirkščiai – nesveiki mitybos įpročiai sukuria palankią terpę daugintis blogosioms žarnyno bakterijoms, sutrikdo žarnyno mikrobiomą, o kartu ir jo komunikaciją su smegenimis. To pasekmės: staigi nuotaikų kaita, depresyvios emocijos, nerimas. Trinka ir kognityvinės funkcijos – prastėja atmintis, informacijos įsisavinimas, logika, sprendimų priėmimas, kritinis mąstymas. Įrodyta, kad nesveika mityba netgi didina demencijos riziką!
Naudingi pasirinkimai
Ką dėti į lėkštę ir burną, kad lydėtų gera nuotaika, o protas būtų aštrus it ką tik išgaląstas peilis?
Neperdirbtas maistas. Sveikatai palankiausias yra natūralus, neperdirbtas maistas – kokį mums dovanoja pati gamta. Tai švieži vaisiai, daržovės, grūdiniai produktai, riešutai, sėklos, natūrali mėsa, žuvis ir kt. Perdirbtame maiste, t. y., šių produktų gaminiuose, pvz., dešroje, kepiniuose, konservuose, dažnai būna pridėta cheminių medžiagų, kurios prailgina galiojimo laiką, gerina skonines savybes, palaiko norimą struktūrą, suteikia patrauklią spalvą, tačiau neigiamai veikia sveikatą. Kai kurie maisto priedai gali sukelti hiperaktyvumą, depresiją arba bloginti jų simptomus. Taip pat gali trikdyti dėmesio koncentraciją, prastinti atmintį.
Maistinės skaidulos. Augaliniame maiste gausu maistinių skaidulų, kurios ne tik veikia kaip organizmo šluota, padedanti iš žarnyno pašalinti nereikalingas sankaupas, bet ir lėtina gliukozės įsisavinimą. Tai padeda išvengti cukraus antplūdžių, lydimų staigių kritimų. Pastarieji atsakingi už nemalonų energijos bangavimą, o kartu ir staigią nuotaikų kaitą. Gavę daug cukraus pasijaučiame pakylėti, trykštame energija, bet ji labai greitai išsenka ir tuomet apninka apatija, prasta nuotaika.
Antioksidantai. Jų gausu vaisiuose, daržovėse, prieskoniuose, riešutuose, sėklose, augaliniuose aliejuose, taip pat yra riebiosiose žuvyse. Antioksidantai yra natūralios ir labai galingos medžiagos, padedančios kovoti prieš uždegimus. Tai labai svarbu, mat lėtiniai uždegimai trikdo sklandų virškinimo sistemos darbą, o kartu neigiamai paveikia nuotaiką bei kognityvines funkcijas.
Folio rūgštis. Šis B grupės vitaminas labai svarbus dopamino gamybai. Pastarasis dažnai vadinamas laimės hormonu, nes yra atsakingas už pasitenkinimo būseną. Taip pat yra glaudžiai susijęs su motyvacija, sklandžiu mokymusi. Folio rūgšties galite gauti valgydami žalumynus, ankštines daržoves, riešutus, sėklas, grūdinius produktus.
Vitaminas D. Jis labai reikšmingas kito laimės hormono serotonino gamyboje. Šio hormono teigiamas poveikis nuotaikai toks stiprus, kad daugelis antidepresantų veikia būtent reguliuodami serotonino apykaitą. Apie 90 % serotonino žmogaus organizme kaupiama virškinimo trakte, jis reguliuoja ir žarnyno peristaltiką. Tai tik dar kartą įrodo, koks glaudus ryšys yra tarp virškinimo trakto ir nuotaikos, protinių gebėjimų. Serotonino gamybą teigiamai veikiančio vitamino D galite gauti mėgaudamiesi saulės spinduliais, o su maistu – valgydami daugiau pieno produktų, riebios žuvies, augalinių aliejų, riešutų, sėklų, kiaušinių trynių, grybų.
Magnis. Vienas svarbiausių mineralų, dalyvaujantis daugybėje gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų, pradedant raumenų veikla ir baigiant nervų sistemos sklandžiu veikimu. Jis atlieka reikšmingą vaidmenį ir nuotaikos reguliavime. Magnio trūkumas didina depresijos, nerimo sutrikimų riziką, trikdo atmintį, kritinį, loginį mąstymą, lėtina informacijos apdorojimą. Magnio galite pasisemti valgydami bananus, ankštines daržoves, žalumynus, riešutus (ypač migdolus), pieno produktus, kiaušinius, grūdinius produktus, juodąjį šokoladą (saikingai!).
Rauginti produktai. Juose gausu probiotikų – virškinimui naudingų gerųjų bakterijų. Jos padeda palaikyti subalansuotą žarnyno mikrobiomą, o kartu ir sklandų ryšį su smegenimis. Puikūs probiotikų šaltiniai yra raugintos daržovės ir vaisiai, rauginti pieno produktai.
Jeigu norite, kad nuotaikai ir kognityvinėms funkcijoms palankų mitybos planą paruoštų profesionalas, galite drąsiai kreiptis į 7Pack mitybos specialistus, užsisakyti subalansuotą mitybos planą.
Leiskite mums prisidėti prie jūsų gyvenimo būdo gerinimo. Subalansuokite savomitybą ir pasirūpinkite savo organizmo našumu pasirinkdami vieną iš 7pack mitybos planų.
Būkite sveiki ir sėkmingi!
7pack.lt – Tavo subalansuotos mitybos partneris