Moliūgo simbolika gali skirtis priklausomai nuo kultūros ir konteksto. Štai keletas populiariausių moliūgo simbolizuojančių faktų:
Moliūgas – ne tik Helovino simbolis. Įdomūs faktai ir tradicijos.

Moliūgo simbolika gali skirtis priklausomai nuo kultūros ir konteksto. Štai keletas populiariausių faktų apie moliūgą:

  • Moliūgas – pagrindinis Helovino simbolis. Helovinas švenčiamas spalio 31 d., šventė siejama su mirtimi ir pomirtinio gyvenimo idėjomis. Helovino ištakomis laikoma keltiška šventė – Samheino festivalis, kurio metu gyventojai išpjaustydavo tuščiavidures ropes ir uždegdavo jų viduje liepsną, skirtą piktosioms dvasioms atbaidyti. Vėliau ropė buvo keičiama į moliūgą. Remiantis šia tradicija škotai ir airiai į Jungtines Amerikos valstijas atnešė moliūgo pjaustymo tradicijas ir pritaikė jas Helovino šventei. Kai kuriose šalyse moliūgą nešiojasi Helovino šventės metu kaip talismanus.
  • Turto simbolis – daugelis kultūrų moliūgą laiko turto simboliu dėl daržovės gausaus derėjimo ir augimo įvairiomis klimato sąlygomis.
  • Kūrybiškumo simbolis – moliūgo skaptavimas yra kūrybiškas procesas, kuris gali būti mėgstamas tiek vaikų, tiek suaugusių. Moliūgų žibintai gali būti įvairių formų, dydžių ir spalvų ir paruošti įvairiais būdais.
  • Rudens ir jo derliaus simbolis – Moliūgai būdingi rudens sezonui. Dažnai naudojami ne tik maistui, bet ir dekoracijoms.
  • Sveikatos ir gerovės simbolis – šis simbolis būdingas Kinijoje, dėl moliūge esančio vitamino A šaltinio, kuris svarbus regėjimui, ląstelių sveikatai ir imunitetui. Kinijoje moliūgai vaizduojami kaip dovana ar papuošalas.

Kokia moliūgo maistinė ir energinė vertė?

Vieno puodelio (245 g) virto moliūgo yra:

  • 49 kilo kalorijos;
  • 1,8 g baltymų;
  • 12 g angliavandenių;
  • 0,2 g riebalų;
  • 2,5 mg Natrio;
  • 2,7 g skaidulų;
  • 5,1 g cukraus;
  • 706 µg vitamino A;
  • 11,5 mg vitamino C;
  • 564 mg Kalio;
  • 73,5 mg Fosforo.

Moliūgas puikus vitaminų A ir C šaltinis, kurie ypač svarbūs imuninei sistemai rudenį ir žiemą. Jame taip pat gausu beta-karotino. Beta-karotinas organizme virsta vitaminu A tokiais kiekiais, kokių reikia organizmui ir padeda palaikyti regėjimo, imuniteto, reprodukcijos funkcijas. Suteikia moliūgui oranžinę spalvą, todėl rekomenduojama rinktis, kuo sodresnės, ryškesnės spalvos.

Išsamesnę moliūgo sudėtį rasite čia. Būtina pabrėžti, kad skaičiai gali svyruoti atsižvelgiant į augimo šalį, moliūgo rūšį, dirvožemį, prinokimą.

Šio vaisiaus glikemijos indeksas yra 75, kas reikštų vidutinį glikeminį indeksą. Ši savybė svarbi cukriniu diabetu sergantiems asmenims, nes sukelia mažesnį cukraus kiekio padidėjimą kraujyje. Taip pat yra žinoma, kad žalio moliūgo glikemijos indeksas didesnis nei virto. Virto yra apie 55.

Kokie moliūgo gaminimo būdai?

Moliūgą galima ruošti pačiais įvairiausiais būdais, taip pat ir valgyti žalią nedideliais kiekiais. Tiesiog nereikėtų pamišti, kad suvalgius didelį kiekį žalio moliūgo gali kilti pykinimo, vėmimo, viduriavimo, skrandžio skausmo riziką. Dažniausiai sutinkami moliūgo gaminimo būdai:

  • Virimas – vaisius dedamas į sriubas, troškinius, pyragus, desertus ir kt.
  • Kepimas – kepama orkaitėje, griliuje, keptuvėje ir dedama į jūsų pasirinktus patiekalus. Nepamiškite, kad tausojantis kepimo pasirinkimas orkait4je yra sveikiausias.
  • Rūkymas rūkykloje – pagaminti šiuo būdu moliūgai dažniausiai naudojami kaip patiekalų sudėtinė dalis ar užkandis.
  • Konservavimas, marinavimas – šiuo būdu galite moliūga išlaikyti ištisus metus.
  • Troškinimas – gaminami troškiniai, sriubos, užtepėlės ir kiti.
  • Džiovinimas – moliūgas saldus, todėl puikiai tiks užkandžiams džiovintos riekelės.

Nustebinkite savo draugus puikia ir greitai paruošiama 7 Pack firmine užtepėle Helovino šventės metu!

Jums reikės:

  • Virto moliūgo apie 200 g;
  • Konservuotų avinžirnių apie 20 g;
  • Natūralaus sūrio ar varškės padažo apie 20 g;
  • „Sweet“ chili padažo individualiai pagal skonį;
  • Joduotos druskos ir pipirų individualiai pagal skonį.

Visus ingredientus galite naudoti norimais kiekiais pagal savo skonį, norimą konsistenciją.
Dėkite visko po truputį į smulkintuvą (“blenderį“) ir tiesiog smulkinkite. Norint išgauti norimą skonį ir konsistenciją ją koreguokite turimais produktais.


Leiskite mums prisidėti prie jūsų gyvenimo būdo gerinimo. Subalansuokite savo mitybą ir pasirūpinkite savo organizmo našumu pasirinkdami vieną iš 7pack mitybos planų.

Būkite sveiki ir sėkmingi!
7pack.lt – Tavo subalansuotos mitybos partneris

  • Krepšelis tuščias